Catalunya Diari

El Pallars Jussà es reivindica com a territori productor d'oli de qualitat

'Erm' és la darrera microempresa de la comarca en elaborar aquest producte apostant per collir l'oliva en verd

Imatge general d'una ampolla d'oli Erm verge extra d'oliva verda
Imatge general d'una ampolla d'oli Erm verge extra d'oliva verda | LleidaDiari.cat

Ivan Caelles, productor de l'oli Erm, a la Vall de Barcedana, al Pallars Jussà, reivindica aquest territori com a productor d'oli d'oliva de qualitat. La seva particularitat és que aposta per collir l'oliva en verd, en un lloc on tradicionalment s'ha fet oli madur. Caelles ha explicat que d'aquesta manera aconsegueix un oli extra verd d'altíssima qualitat. Aquesta campanya ha posat a la venda les primeres 150 ampolles elaborades amb olives de varietats centenàries i autòctones de la Vall de Barcedana. La limitació en què s'ha trobat Caelles és que dels tres molins que hi ha a la comarca, cap compleix amb els requisits per envasar oli verge extra.

D'aquí la crida que fa a unir-se els productors i les administracions per poder disposar d'un molí adaptat al Jussà per poder embotellar aquest tipus d'oli. Caelles ha obtingut un oli de categoria superior que ha aconseguit puntuacions molt altes en el panell de tast. La qualitat de l'oli aconseguit permetrà presentar-lo al concurs dels 500 millors olis del món que se celebrarà a Itàlia. Aquest productor destaca l'indret on es troben les oliveres, a uns 1.000 metres d'altitud. Per Caelles, que acaba de comprar més terrenys per ampliar la producció d'oli, és igual d'important el producte com l'indret on es cultiven les oliveres. Al Pallars Jussà ja hi ha una Associació de productors d'oli i un dels propers reptes hauria de ser, segons Caelles, la consecució d'una marca pròpia per aquesta comarca.

Ivan Caelles, productor de l'oli Erm, mostra una ampolla al peu d'una olivera
Ivan Caelles, productor de l'oli Erm, mostra una ampolla al peu d'una olivera | LleidaDiari.cat

 

Productors de les Garrigues s'uneixen per un oli de màxima qualitat

La Cooperativa de la Granadella, Nousegons, Oli Soleil i Raig d'Arbeca van presentar fa uns dies la nova marca Suo Tempore. Es tracta d'un oli d'oliva verge extra Premium 100% d'arbequina amb el qual aquests quatre productors de les Garrigues han treballat durant dos anys per obtenir un producte de qualitat «excepcional». «Dedicació, excel·lència, exclusivitat i origen» són els valors amb què defineixen aquest projecte col·lectiu que neix de la mà del Clúster de l'Oli impulsat per GlobaLleida, una iniciativa interinstitucional que treballa per contribuir al desenvolupament econòmic, empresarial i territorial de les comarques de Lleida. El projecte per crear aquesta nova marca d'oli de qualitat està subvencionat pel Servei d'Ocupació de Catalunya en el marc del Programa de Projectes Innovadors Experimentals.


Comentaris

envia el comentari