Catalunya Diari

El Pallars ja ho té tot preparat per a la tradicional baixada de Raiers

La commemoració es celebra amb l'objectiu de rememorar l'ofici de raier i mantenir viva la cultura i antigues tradicions

Endesa col·labora, un any més, en la realització de la Diada dels Raiers que se celebrarà aquest cap de setmana a la Pobla de Segur (Pallars Jussà). Per fer-ho, la companyia adaptarà l'activitat de dues de les seves instal·lacions per garantir un cabal mínim al riu Noguera Pallaresa que permeti el desenvolupament òptim de la diada.

Es tracta d'una festa cultural i històrica molt arrelada que rememora l'ofici de raier i contribueix a mantenir viva la cultura, tradicions i orígens de la comarca. La tasca d'Endesa serà augmentar el cabal del riu, que es mantindrà constant a 22 m3/s entre les 10 del matí i 2 del migdia a la presa de Sossís.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Aquest volum fluvial s'aconsegueix gràcies a la gestió dels embassaments de la capçalera de la Noguera Pallaresa, és a dir, mitjançant la posada en funcionament de les centrals de La Torrassa i Llavorsí.

Imatge d'uns raiers
Endesa col·labora un any més en la celebració de la Diada dels Raiers de la Noguera Pallaresa a la Pobla de Segur | LleidaDiari.cat

El desembassament arrencarà a la central hidroelèctrica de La Torrasa

El desembassament arrencarà a la central hidroelèctrica de La Torrasa des de la mitjanit i fins a les 8 del matí per aconseguir 12 m³/s. El volum d'aigua desitjat s'aconseguirà a la central hidroelèctrica de Llavorsí, que acoblarà des de les 2 de la matinada fins a les 10 del matí del diumenge, de la mateixa manera que La Torrasa, però en aquest cas per aconseguir 5 m³/s.

Els rais són embarcacions formades per trams de troncs ajuntats que antigament es construïen per a transportar la fusta dels Pirineus a les terres planes del litoral, aprofitant el corrent dels rius. Els raiers eren els encarregats de conduir les embarcacions riu avall, desafiant el perill de les roques i els corrents d'aigua. L'objectiu d'aquesta jornada se rememorar l'ofici dels raiers. Més informació: http://www.elsraiers.cat/.

La iniciativa fonamental és la de l'augment del cabal del riu

La Companyia col·labora des de fa anys amb diverses associacions culturals i esportives de la Noguera Pallaresa per tal de facilitar el bon desenvolupament de diverses jornades i competicions. La iniciativa fonamental és la de l'augment del cabal del riu, en funció del tipus d'activitat que es realitzi, com són les competicions, durant un temps i una zona concreta.

Per aconseguir-ho, Endesa treballa coordinadament amb els organitzadors per gestionar els embassaments de la capçalera de la Noguera Pallaresa.


Comentaris

envia el comentari