Catalunya Diari

El Parc Natural de l'Alt Pirineu coorganitza dues trobades transfrontereres aquest estiu als ports de Tavascan i Boet

L’objectiu és promoure l’agermanament entre els pobles catalans i occitans, seguint una antiga tradició

Pla general dels participants a la passada edició de la trobada al port de Boet
Pla general dels participants a la passada edició de la trobada al port de Boet | LleidaDiari.cat

El Parc Natural de l'Alt Pirineu, juntament amb el Parc Natural Regional de Pyrénées Ariégeoises (França) i els respectius ens locals, organitzen aquesta setmana dues trobades transfrontereres adreçades al veïnat de les dos vessants dels Pirineus, el català i l'occità (francès). L'objectiu és estrènyer llaços i promoure l'agermanament dels pobles, el coneixement mutu i l'intercanvi d'experiències. Es tracta d'una jornada festiva que va sorgir per iniciativa conjunta entre els dos parcs naturals, associacions locals i els ajuntaments respectius d'una banda i altra de la frontera, rememorant així una tradició de temps remots. D'aquesta manera, el port de Tavascan celebrarà la quarta edició d'aquesta trobada aquest dijous i dissabte el port de Boet n'acollirà la sisena.

Els ports de Boet i Tavascan han estat escenari constant de pas de persones entre el Pallars i l'Arieja, tant per ramaders i pagesos, comerciants, contrabandistes, invasors, emigrants temporers, excursionistes i viatgers, com pels que fugien de les barbàries dels conflictes bèl·lics, sobretot durant la Guerra Civil (1936-1939) i la Segona Guerra Mundial (1939-1944). Guies, evadits, exiliats i forces policíaques van fer dels camins que travessaven aquests ports el seu hàbitat natural, desafiant les baixes temperatures, les nevades i l'esforç físic necessari per superar el llarg camí.

Un dels moments més significatius va ser el de la retirada d'uns 2.000 soldats republicans que fugiren pel port de Boet el 7 de febrer de 1939, morint alguns pel camí de fred i cansament. D'altra banda, fins a l'any 1885, al vessant català d'aquest mateix enclavament, existia «lo Mercat», un punt d'intercanvi de productes d'ús ordinari on els pallaresos compraven queviures com ara oli, farina, sucre, i, per la seva banda, els ariegesos adquirien eines de ferro, té, sal, formatges, i carbó. També s'hi feien tractes comercials i venda de bestiar.

Pla general del moment de la degustació de productes locals
Pla general del moment de la degustació de productes locals | LleidaDiari.cat

 

Pel que fa a la trobada de dijous al port de Tavascan (Valls de Cardós), estarà destinada especialment a la població d'Ustou (Arieja) i Tavascan. Tindrà un caràcter festiu i comptarà amb música tradicional i un tast de productes locals. El personal del Parc Natural de l'Alt Pirineu ofereix una sortida guiada que s'iniciarà a les vuit del matí a Bordes les Graus i discorrerà per un tram que té un desnivell positiu de 910 metres. D'altra banda, també s'ofereix la possibilitat de sortir a peu, a dos quarts de deu del matí, des de l'aparcament de la Font de la Costa, amb un desnivell positiu de 430 metres.

Acte de germanor i degustació de productes locals

Mentrestant, dissabte 25 s'organitzarà la sisena edició de la Trobada transfronterera al port de Boet des de la Vall Ferrera. A més de l'acte de germanor, les persones assistents podran gaudir d'una degustació de productes agroalimentaris locals. El punt de trobada serà a les vuit del matí a l'aparcament d'Àreu, per compartir cotxe 4x4 i pujar conjuntament fins a l'aparcament de la Molinassa. La caminada a peu té una dificultat mitjana, amb un desnivell positiu de 700 metres i una durada aproximada de tres hores.

En el marc de la trobada, i rememorant la vella tradició de «lo Mercat», per tercera vegada se celebrarà també un mercat d'alçada de productes agroalimentaris i artesans locals dels dos parcs naturals, amb la possibilitat de fer la comanda prèvia de productes del Parc Natural Regional de Pyrénées Ariégeoises, abans d'aquest dimecres. Tots els productes d'aquest catàleg disposen de la marca «Valeurs Parc», que certifica que es tracta d'un producte local que té en compte la preservació de l'entorn i en finques amb una dimensió justa de terra.

Pla general dels participants a la passada edició de la trobada al port de Tavascan
Pla general dels participants a la passada edició de la trobada al port de Tavascan | LleidaDiari.cat

 

Aquestes trobades es realitzen també amb l'objectiu de valorar els productes locals agroramaders dels dos parcs, els quals contribueixen a la conservació del mosaic d'hàbitats de prats i pastures, motiu pel qual són accions finançades en gran part pel projecte Interreg POCTEFA GREEN.


Comentaris

envia el comentari