Catalunya Diari

Les parròquies s'adapten al confinament per celebrar el Diumenge de Rams

Repartir palmes beneïdes a domicili o difondre els actes litúrgics a través d'Internet són algunes de les propostes

Pla general on es pot veure un regidor d'Arbeca repartint els rams d'olivera
Repartir palmes beneïdes a domicili o difondre els actes litúrgics a través d'Internet són algunes de les propostes | LleidaDiari.cat

La suspensió de totes les misses i de la resta d'actes litúrgics oberts al públic arran de la crisi del coronavirus, ha fet que diverses parròquies hagin hagut d'adaptar-se i buscar alternatives per seguir a prop dels fidels, també durant la Setmana Santa.

Algunes, per exemple a les comarques de Lleida, han estat repartint palmes i palmons ja beneïts als domicilis, convidant als veïns a sortir als balcons a penjar-les o seguint els oficis religiosos a través d'Internet, ràdios municipals o pels mateixos altaveus del municipi. A Arbeca (Garrigues), per exemple, l'ajuntament ha repartit branques d'olivera beneïdes pels rectors del poble a més d'una cinquantena de llars que ho han demanat.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Un fort component tradicional

A més de la religió, el Diumenge de Rams també té un fort component tradicional. Per aquest motiu, el regidor de festes d'Arbeca, Jordi Perera, ha explicat que van considerar que «si la gent no podia anar a l'església, el Diumenge de Rams aniria a les cases de la gent". D'aquesta manera, aquest dissabte a la tarda els mossens del poble, Lluís Noguero i Joan Maria Anglès, han beneït les branques d'olivera que, posteriorment, l'ajuntament ha repartit a totes les famílies que ho han demanat, una cinquantena. Mentrestant, aquest diumenge al migdia s'ha retransmès una benedicció del rector del poble a través de la ràdio municipal, els altaveus dels municipis i per les xarxes socials.

Segons ha explicat Perera, la iniciativa ha estat «un èxit», ja que més d'una cinquantena de famílies s'han posat en contacte amb l'ajuntament perquè els hi fessin arribar un ram d'olivera beneït. Es tracta, sobretot, de persones grans que acostumaven a agafar rams d'olivera o de llorer, encara que també hi ha hagut sol·licituds per beneir les palmes i palmons d'alguns dels nens i nenes del poble. «Creiem que ha estat una bona iniciativa i el fet que puguem portar un ram beneit pels mossèns del poble a la gent els hi fa molta il·lusió», ha indicat Perera.

S'han pres mesures de seguretat

Perera també ha indicat que en tot moment s'han pres mesures de seguretat per evitar contagis de coronavirus. «Hem desinfectat tots els estris i anem equipats amb les mesures de seguretat i d'higiene corresponents a més, també hem higienitzat les palmes dels infants que ens ho han demanat», ha dit. Per la seva banda, el mossèn d'Arbeca Lluís Noguero ha explicat que la proposta pretén «apropar una mica el regust de la festa dels Rams a tota la gent que no pot sortir de casa». A banda d'Arbeca, Noguero és rector a 19 pobles més de la demarcació, encara que aquest és l'únic que ha celebrat el Diumenge de Rams. Tot i això, es mostra convençut que «la benedicció també arriba a tots els pobles que estem acompanyant-nos».

En la benedicció dels rams, mossèn Lluís Noguero ha tingut unes paraules de record per la gent que ha perdut la vida des de l'inici de la pandèmia, així com per les seves famílies que pateixen aquestes pèrdues. També ha agraït tota la gent que «s'està esforçant i que treballa cada dia per ajudar els malalts i la ciutadania» i ha destacat la valentia dels nens i les nenes que «tot i que els hi està costant, s'estan portant com a valents».

Pla obert on es pot veure el mossèn d'Arbeca Lluís Noguero beneint els rams d'olivera
Les parròquies s'adapten al confinament per celebrar el Diumenge de Rams | LleidaDiari.cat

 

Altres localitats

Altres municipis com Puigverd de Lleida (Segrià) o Bellcaire d'Urgell (Noguera) també han celebrat el Diumenge de Rams repartint branques d'olivera o de llorer a les cases dels veïns que ho han demanat. Rosselló, al Segrià, ha dut a terme una benedicció en directe a través de la ràdio municipal i la Granja d'Escarp (Segrià) i Miralcamp (Pla d'Urgell), entre altres, han convidat els seus veïns i veïnes a sortir al migdia als balcons i terrasses a penjar una branca verda d'olivera, palmera o llorer o, si es té, la palma o palmó. Així mateix, el Bisbat d'Urgell difondrà en directe a través de la seva pàgina web i les xarxes socials els diferents actes religiosos de la Setmana Santa, els quals se celebraran a porta tancada.


Comentaris

envia el comentari