Catalunya Diari

El passaport sanitari entra en vigor a tota la UE

Els viatgers amb certificat covid no s'han de sotmetre a quarantenes

El passaport sanitari ha entrat en vigor aquest dijous de manera oficial a tota la Unió Europea. El certificat, que és gratuït, permet demostrar a través d'un codi QR digital o en paper la vacunació, que s'ha passat la Covid-19 en els darrers sis mesos o que la persona té un test amb resultat negatiu.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

A l'Estat espanyol són les comunitats autònomes les que expedeixen el certificat covid. Per viatjar dins de la Unió Europea no és obligatori tenir el passaport sanitari, però el document sí que està pensat per agilitzar els tràmits de control sanitari durant els desplaçaments.  

Pla detall d'un passaport sanitari. Imatge del 1 de juliol.
Pla detall d'un passaport sanitari | LleidaDiari.cat

Té una durada de 12 mesos

El passaport sanitari permet viatjar sense restriccions addicionals com quarantenes. Ara bé, els estats poden imposar noves restriccions en cas d'empitjorament de la situació sanitària. El passaport sanitari té una durada de 12 mesos. Alguns estats, entre els quals hi ha Espanya, ja l'utilitzaven abans de la data oficial d'entrada en vigor de la legislació. El sistema que permet la interoperabilitat del certificat entre els estats estava en marxa des de l'1 de juny. Per aquest motiu, alguns països, entre ells Grècia, Alemanya o Espanya, van començar a utilitzar-lo abans. Fins a aquest dijous, però, els estats s'hi sumaven voluntàriament.

Quina informació conté?

Les dades sobre el paper, o el document, seran el nom complet, la data de naixementel tipus de vacuna que porta el ciutadà, així com la data i el lloc de la vacunació, i si hi porta la pauta completa o només una de les dues dosis. D'altra banda, en les persones viatgeres que no estan vacunades, el certificat mostrarà el resultat de la prova Covid o el justificant segons s'ha passat la malaltia recentment.

Així doncs, aquest certificat especificarà amb quina de les vacunes autoritzades per l'Agència Europea del Medicament (EMA) ha estat immunitzat el viatger: Pfizer, AstraZeneca, Moderna o Janssen. Tot i això, també el podran obtenir els que hagin rebut la vacuna russa Sputnik V o la xinesa Sinopharm i totes aquelles que hagin estat acceptades per l'Organització Mundial de la Salut.

És imprescindible per viatjar?

No. Aquest certificat, de moment, no és imprescindible per tal de poder viatjar, així i tot, el passaport Covid facilita molt els tràmits a l'hora de viatjar durant la pandèmia. Si el passatger no el porta, el procés per creuar fronteres es pot allargar.

Ara per ara són tretze els països europeus que participen en la prova pilot. A banda de l'estat espanyol són: França, Itàlia, Grècia, Alemanya, Croàcia, Dinamarca, Xipre, Malta, Eslovènia, Polònia, Estònia i Romania. 


Comentaris

envia el comentari