Catalunya Diari

La Passió de Cervera arrenca temporada amb «més dinamisme i agilitat»

Els tres directors reestructuren l'inici i admeten el "risc" de modificar l'escena dels fanalets

Imatge de dos actors a la sala de maquillatge
Imatge de dos actors a la sala de maquillatge minuts abans de l'estrena de la Passió de Cervera | LleidaDiari.cat

La Passió de Cervera ha engegat les representacions de la temporada 2019 aquest diumenge amb un inici renovat. Segons ha explicat un dels directors de l'espectacle, David Mora, s'han canviat els primers vint minuts de funció i ara l'escena inicial és el baptisme de Jesús. L'objectiu, diu Mora, és «donar agilitat i dinamisme» a la representació.

Segons ha afegit, el canvi també suposa un «risc» tenint en compte que l'escena dels fanalets, una de les més valorades pel públic, també és diferent enguany. Més de 350 persones col·laboren i pugen a l'escenari per interpretar els diferents papers. El paper principal, el de Jesús, el fan dos homes que s'han repartit les sis funcions totals que s'allarguen fins al 27 d'abril. Entre les novetats també hi ha la direcció triple de l'espectacle amb Mariona Dalmases, David Mora i Gemma Palà, que hi han col·laborat a la Passió des de ben petits.

Imatge pla americà d'un grup d'actrius minuts abans de l'estrena
Imatge pla americà d'un grup d'actrius minuts abans de l'estrena de la Passió de Cervera | LleidaDiari.cat

 

Dels tres directors, el més jove, David Mora, que té només 22 anys

Dels tres directors, el més jove, David Mora, que té només 22 anys, ha explicat que un dels objectius dels canvis és que tot sigui més «àgil». També s'ha «guanyat» una escena de poble, ha dit Mora, que ha afegit que han apostat pel canvi de l'escena dels fanalets, que abans sortia des de la platea i ara ho fa des dels laterals de l'escenari. «Comencem amb un bateig», el de Jesús, detalla Mora. A més, també hi ha una escena amb uns pescadors que Jesús salva d'un naufragi i els escull com apòstols, ha afegit el director. Mora ha estat clar i ha dit que omplir el teatre, amb 1700 localitats, «no és fàcil» i ha remarcat que per la direcció, la Passió és un "espectacle-espectacle». «No volem que parteixi de cap religió», ha assegurat, tot i que la història que es recrea és la de Jesús.

Per aquesta estrena, tots els actors i actrius han arribat una hora abans de la funció per recollir la roba, maquillar-se i pujar a l'escenari. Aquest diumenge Xavier Lozano ha estat l'encarregat d'interpretar Jesús. Lozano ha explicat que és la mateixa «passió» que posen tots a l'escenari, el que fa que la representació, d'unes tres «s'aguanti bé». Xavier Juan, l'altre intèrpret de Jesús, ha confessat estar «tranquil» perquè s'ha ocupat de dirigir les tramoies en el diumenge d'estrena.

Imatge d'una de les escenes amb Jesús
Imatge d'una de les escenes amb Jesús sobre una pedra mirant al cel en l'estrena de la Passió de Cervera | LleidaDiari.cat

 

El més important és «passar-s'ho bé i participar»

Entre els més petits, un grup que té escena pròpia ha explicat que per a ells el més important és «passar-s'ho bé i participar». Amb la visió dels petits, contrasta la de Jaume Morell, actor veterà, que porta 78 anys sobre l'escenari de la Passió. «Vaig començar amb 14 i en faré 92», ha explicat minuts abans de l'estrena. A les deu i uns minuts s'ha engegat la representació, la primera d'aquest 2019, amb un inici renovat. Entre d'altres novetats, hi ha un nou ball en el quadre d'Herodes, nous animals vius que entren en escena, cant coral en directe, música en directe de percussió, i cant vocal en diferents quadres a càrrec de dues mezzosopranos.

Uns 350 col·laboradors voluntaris fan possible la Passió de Cervera, que enguany tindrà sis representacions, totes en llengua catalana, els dies 31 de març i 7, 13, 19 i 27 d'abril. Aquesta temporada també s'ha posat en marxa un pack turístic que, a més de la representació de la Passió, inclou una visita a la ciutat de Cervera i el dinar en un restaurant de la ciutat. També hi ha la possibilitat d'adquirir el pack de cap de setmana, que inclou la visita turística a Cervera, a la casa museu Duran i Sanpere i l'exposició del pilot de motos Marc Màrquez. La Passió de Cervera és Patrimoni Immaterial de Catalunya i Andorra i és la representació teatral més antiga d'Europa amb més de 540 anys.


Comentaris

envia el comentari