Catalunya Diari

La pedregada deixa danys de fins el 100% en poma i pera a l'Urgell

Les Garrigues, el Pla d'Urgell i el Segrià també pateixen afectacions en cultius agraris

Pla detall de nectarines destrossades per la pedregada en un camp de Bellpuig
La pedregada deixa danys de fins el 100% en poma i pera a l'Urgell | LleidaDiari.cat

La pedregada d'aquest dimecres a la tarda ha deixat danys importants en l'agricultura en municipis de l'Urgell com és el cas de Bellpuig, Anglesola o Preixana. A Bellpuig, la població més afectada, la tempesta ha provocat danys de fins al 100% en poma i pera en algunes zones del municipi, segons Asaja Lleida.

L'alcalde Jordi Estiarte assenyala que «una pedregada com aquesta no es recorda en molts anys», amb molta pedra i d'una mida important. Però la tempesta també ha provocat danys considerables en panís i cereal d'hivern en aquesta comarca. Municipis del Pla d'Urgell, del nord de les Garrigues i del Nord del Segrià també han patit afectacions en cultius agraris tot i que en menor intensitat.

▶ INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del Lleida Diari on comentem entre tots les notícies de Lleida! Us informareu, podreu comentar l'actualitat i també us entretindreu. FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!

La comarca de l'Urgell va ser la comarca lleidatana més afectada

La comarca de l'Urgell va ser la comarca lleidatana més afectada per la pedregada d'aquest dimecres a la tarda però, sobretot, els municipis de Bellpuig, Anglesola i Preixana. El Pla d'Urgell, amb municipis com ara Vilanova de Bellpuig; el nord de les Garrigues, sobretot les Borges Blanques i Arbeca, i la zona nord del Segrià, especialment Alpicat i l'Horta de Lleida, també han patit danys en l'agricultura. En canvi, no s'han vist afectades localitats del Baix Segrià, on ja s'ha iniciat la collita de fruita de préssecs i nectarines, segons ha explicat el president d'Asaja Lleida, Pere Roqué.

A Bellpuig, els danys en fuita de llavor, poma i pera, poden arribar fins al 100% en algunes explotacions, en altres se situa entre el 80 i el 90%, però també han sofert danys importants en cultius de panís cereal. «Feia bastants anys que no es veia una virulència tan gran de la pedra amb peres i pomes, fins i tot, partides per la meitat», ha assenyalat Roqué. En aquest sentit, ha dit que bona part de la collita de fruita dolça d'aquesta zona anirà als sucs. A més, la pedregada ha fet caure a terra bona part de la collita. A les Garrigues, Pla d'Urgell i Segrià els danys són menys importants que a l'Urgell però poden arribar fins al 50% en fruita dolça, tot i que també s'han vist afectats altres cultius.

Pedregada «catastròfica»

L'alcalde de Bellpuig, Jordi Estiarte, ha qualificat la pedregada de «catastròfica» i ha remarcat que «no es recorda en molts anys», per la quantitat de pedra caiguda i per la mida d'aquesta. Durant la tarda es van produir dues tempestes amb pedra a Ponent, un provinent del nord-sud, i una altra del nord, que van tenir una especial virulència en confluir a l'Urgell cap a les sis de la tarda.

Estiarte ha afirmat que la tempesta de pedra barrejada amb aigua ha deixat danys importants en diferents cultius. «Allà on ha tocat la pedra difícilment es podrà salvar un quilo de poma o de pera». El panís «també ha rebut molt i els ulls estan trencats i això repercutirà molt tant en l'alçada dels panissos com en la producció de gra». Pel que fa a l'ordi i blat, «les espigues estan destrossades i queda un percentatge molt petit de gra a la planta», ha indicat. L'alcalde ja s'ha posat en contacte amb Agricultura i espera disposar de l'informe dels danys que efectuïn els tècnics del departament per tal d'analitzar, amb els pagesos del municipi, les possibles mesures que puguin demanar.

Al marge de l'afectació a l'agricultura, la tempesta d'aquest dimecres va ocasionar la inundació de baixos d'habitatges i en carrers ja que el clavegueram no va poder engolir la quantitat d'aigua pel fet que els embornals estaven coberts per la pedra. També va entrar aigua en edificis com ara a la llotja i a l'escola bressol municipal però la setmana vinent estarà en funcionament, en cas que la regió sanitària de Lleida passi a la fase 2 de la desescalada, ha indicat Estiarte.

Pla detall d'una poma en una finca de Bellpuig amb l'impacte de la pedregada
Les Garrigues, el Pla d'Urgell i el Segrià també pateixen afectacions en cultius agraris | LleidaDiari.cat

Asaja demana als pagesos que facin les declaracions de danys 

Des d'Asaja Lleida han demanat als productors afectats que facin les declaracions de l'assegurança agrària i, també han sol·licitat a Agroseguro que s'agilitzin els peritatges, ja que «en finques amb la fruita totalment destrossada s'haurà de fer el tancament». Asaja Lleida també s'ha posat en contacte amb la subdelegació del govern de l'Estat i, en aquest sentit, Roqué ha demanat a les poblacions afectades per la pedregada que comencin a demanar poder-se acollir a la reducció dels mòduls de l'IRPF amb vista a l'any vinent.

El president d'Asaja Lleida també ha remarcat que la pedregada tindrà una repercussió en la contractació de mà d'obra per a la campanya agrària als llocs més afectats com és el cas de l'Urgell «ja que alguns llocs de treball es perdran». Roqué també ha fet una crida a la gent que no tingui contracte ni certificat de mobilitat que no es desplaci a les poblacions lleidatanes amb producció fruitera perquè «en zones com aquesta que és tardana «hi haurà menys demanda de mà d'obra».


Comentaris

envia el comentari