Catalunya Diari

La pedregada del dissabte deixa danys entre el 30% i el 60% en els cultius de Lleida

Unió de Pagesos alerta de l'afectació en arròs, olivera, vinya, ametllers, fruita i panís

Les pedregades que van caure dissabte a la tarda al pla de Lleida han deixat danys en 4.170 hectàrees de conreu, segons les primeres dades recollides pel Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.
 

Des del Departament confirmen que les comarques més afectades han estat les Garrigues i l'Urgell i els cultius que han resultat més malparats han estat l'olivera i l'ametller, amb danys d'entre un 20% i un 30% de mitjana, depenent de la zona.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

En una primera valoració, Unió de Pagesos adverteix que la tempesta de pedra i pluja que va caure divendres i dissabte passats a les Terres de l'Ebre i la Plana de Lleida va provocar afectacions que podrien arribar entre el 30% i el 60% en els conreus d'arròs, olivera, ametlla, vinya, fruita dolça. En panís, l'afectació s'espera menor.

Unió de Pagesos alerta de l'afectació en arròs, olivera, vinya, ametllers, fruita i panís a les Terres de l'Ebre i la Plana de Lleida a causa de la tempesta amb pedra del cap de setmana
Unió de Pagesos alerta de l'afectació en arròs, olivera, vinya, ametllers, fruita i panís a les Terres de l'Ebre i la Plana de Lleida a causa de la tempesta amb pedra del cap de setmana | LleidaDiari.cat

Unió de Pagesos demana una valoració ràpida

Respecte al cultiu de l'olivera, la tempesta va afectar de manera irregular a la comarca de les Garrigues. Algunes finques de Vinaixa i els Omellons poden tenir danys superiors al 30%. D'altra banda, a l'Urgell també va afectar a poblacions de Sant Martí de Riucorb, Preixanca, Ribera d'Ebre... A més a més, la pedregada també va afectar a ametllers d'algunes finques.
 

Respecte al cultiu de la vinya, també han resultat afectats conreus de la Terra Alta, a Corbera, Vilalba, Gandesa i la Fatarella, de manera localitzada i, en algunes zones, amb un 50% de danys. La tempesta també ha afectat la zona de Maldà, on va caure una pedregada intensa, i la de la carretera dels Omells a Maldà, i Penelles, de la comarca de l'Urgell.
 

Pel que fa a l'arròs, els danys han estat molt localitzats al Montsià, en la franja entre Sant Carles de la Ràpita i Poblenou, Amposta. Algunes finques poden tenir una afectació entre el 50% i el 60%. Cal recordar que, en aquesta època, l'arròs està en la fase de l'espigat, un moment molt delicat del cultiu. Unió de Pagesos ha demanat als productors d'arròs que sol·licitin els peritatges de les finques aquesta mateixa setmana ja que les espigues noves que surtin no permetran veure el dany real.
 

Els danys en fruita dolça s'han concentrat a la zona de Gimenells, on predomina la fruita de pinyol, com al nord d'Alcarràs, a la comarca del Segrià i a Tivissa i Flix, a la Ribera d'Ebre. A les Borges Blanques, a les Garrigues, la pedregada ha afectat pereres. D'altra banda, l'afectació en herbacis va tenir lloc en plantacions de panís a Gimenells i les Borges Blanques, amb trencament de fulles, tot i que caldrà esperar a la collita per conèixer el dany exacte.
 

Unió de Pagesos demana al Departament una valoració ràpida i acurada dels danys que va provocar la tempesta, a més d'un seguiment d'aquestes afectacions amb l'objectiu d'adequar la fiscalitat per a la pagesia que tributa dins del sistema de mòduls de l'IRPF fruit de la reducció d'ingressos causada pels danys.


Comentaris

envia el comentari