Catalunya Diari

La pedregada de divendres passat a l'Horta de Lleida va afectar 400 hectàrees de fruita, sobretot pera i poma

La tempesta, acompanyada per un fort vent, va deixar danys de fins el 50% en explotacions de les partides de Granyena, la Plana i Llívia

Imatge d'arxiu
Imatge d'arxiu | LleidaDiari.cat

La pedregada que va caure divendres passat a la tarda al Segrià va afectar unes 400 hectàrees de fruita dolça a la zona de l'Horta de Lleida, la majoria de poma i pera, segons el Departament d'Agricultura. La tempesta, que va anar acompanyada d'un fort vent, va afectar sobretot les partides de Granyena, de la Plana del Bisbe i de Llívia de la capital del Segrià, i de forma menys intensa, amb pedra acompanyada de molta aigua, en poblacions com Alcoletge, els Alamús, Corbins i Torre-serona.

Segons les dades d'Agricultura, la pedregada va deixar danys d'entre el 25% i el 50% en unes 380 hectàrees de fruita de llavor, i d'entre el 20% i el 40% en una vintena d'hectàrees de fruita de pinyol, ja que la majoria de préssecs i nectarines de la zona ja estaven collits.

El cultiu més malmès és la fruita dolça, amb danys molt variables, destacant l'afectació en fruita de llavor. A les zones menys afectades, on van caure pedres d'entre mig centímetre i un centímetre de diàmetre, Agricultura preveu danys d'entre el 10% i el 25% de la producció. En canvi, a les zones més afectades, els danys poden arribar fins al 50%. Cal tenir en compte que els forts vents també han pogut produir danys per caiguda de fruits en el cultiu de pera.

 

Altres danys de la tempesta de juliol

Cal recordar, que a finals de juliol una altra gran tempesta amb pedra va malmetre 5.765 hectàrees de cultius, principalment de fruita de pinyol. En aquest cas, segons dades recollides pel Departament d'Agricultura, el municipi més afectat va ser Alcarràs, al Segrià, amb 1.620 hectàrees de fruita de pinyol que van percebre danys situats entre el 60 i el 100%. La pedra però, va registrar danys a un total de tretze municipis del Segrià, la Noguera i les Garrigues i també va perjudicar cultius de fruita de llavor i cereal.

Els pagesos van començar a rebre dies després la visita dels pèrits que van avaluar les pèrdues per poder tramitar el cobrament de l'assegurança agrícola. En alguns punts de la zona del camí de Vallmanya, a Alcarràs, i també a Gimenells i el Pla de la Font es va perdre la totalitat de la collita. La pedra que va caure a finals de juliol ho va fer de forma irregular, molt barrejada amb aigua però en alguns punts amb mides que arribaven a la d'una moneda d'un euro.


Comentaris

envia el comentari