Catalunya Diari

Penelles, el poble que té un 'graffiti' per cada deu habitants

Aquesta iniciativa és part del festival Gargar que se celebra a Penelles
L'obra de l'artista Sabotaje al Montaje | GargarFestival.com

Façanes senceres pintades de dalt a baix, icòniques figures que es poden veure en recórrer els carrers i una insòlita dada: un 'graffiti' per cada deu habitants. Aquest és el cas del poble de Penelles, a la comarca de la Noguera, on se celebra el Gargar Festival, una cita on els artistes es troben per posar en pràctica el que ja es coneix com a 'ruralart'. Tal com explica el diari 'La Vanguardia', fins a 50 grafiters han passat ja per aquesta localitat lleidatana de 500 habitants i n'han canviat l'aspecte dràsticament en tan sols dos anys. El festival va arribar al poble gràcies a la proposta de dues empreses locals de disseny i del suport del consistori, que va accedir a la curiosa proposta. 

L'alcalde de Penelles, Eloi Bergós, explica per què l'Ajuntament s'ha interessat en el projecte: «Amb aquesta proposta volem donar vida a un poble petit que no és turístic», explica el dirigent. «Gargar és el soroll que fa la ganga, una au local en perill d'extinció i si nosaltres no fem accions com aquesta, acabarem com ella», assegura. Una de les condicions que el festival posa als participants del festival és que retratin el món rural a les façanes: «Els demanem que no toquin temàtiques religioses ni polítiques, que se centrin en la nostra realitat». 

 

Els grafiters es desplacen, segons l'alcalde, per amor a l'art: «Nosaltres només podem pagar les grues, el material, el desplaçament i l'estada». A més, Eloi Bergós assegura que no vol que aquesta proposta sigui només per als de casa: «Procurem que hi hagi tant representants locals com nacionals i internacionals, i que siguin de nivell». 

 

Un dels 'graffitis' exposats al poble | @Josep_A_Marquez

Un dels grafiters que ha participat, Slim Art, explica que és beneficiós també per als artistes: «Ens serveix per conèixer-nos, compartir treballs i promocionar la nostra obra», explica. «En un poble això dona molta vida i suposo que algú copiarà aquesta iniciativa». Els habitants del poble, que el primer any van viure aquesta novetat amb certa preocupació, han canviat completament la seva mentalitat i aquest projecte és ja part de l'essència del poble. L'alcalde, Eloi Bergós, explica que tothom està encantat amb el resultat. 

 

A part de Penelles, hi ha dos pobles que compten amb el 'ruralart' com a reclam. Un és Xest, a València, una localitat amb aproximadament 8.000 habitants. L'altre, a Madrid, és Fresnedillas de la Oliva, amb només 1.500 habitants. El municipi lleidatà, no obstant això, és el poble més petit i amb més art al carrer per habitant, com es pot veure pels seus carrers amb tantes obres a les seves façanes. Els visitants van mostrar també la màgia d'aquesta proposta a les xarxes socials. 

 

 

 Comentaris

envia el comentari