Catalunya Diari

Penelles tornarà a omplir les parets i murs del municipi amb el festival Gar-Gar

Es presentaran 24 obres noves i se’n restauraran quatre durant els tres dies de celebració d’un esdeveniment artístic al qual han volgut optar 300 candidats

Imatge de la presentació
Imatge de la presentació | LleidaDiari.cat

El vicepresident quart de la Diputació de Lleida i alcalde de Penelles, Eloi Bergós, ha participat aquest dijous en la roda de premsa de presentació del Festival Gar-Gar, que se celebrarà a Penelles entre els dies 3 i 5 de maig. La presentació, que ha tingut lloc a la sala de premsa de la Diputació de Lleida, ha comptat amb les intervencions dels artistes Kamma, Perla i Peón, d'Els Sisters 666.

La iniciativa d'aquesta edició del festival manté l'objectiu d'impulsar i fer visibles les propostes creatives d'aquells artistes disposats a fer de l'espai públic rural la base de la seva expressivitat, posant-la al servei de la millora del poble de Penelles. Es pretén, doncs, revestir els seus murs i façanes amb intervencions artístiques que el converteixin en un referent, i implicar la seva gent en una iniciativa engrescadora i diferent. Alhora, es tracta que el poble generi uns recursos que es destinaran a millorar l'estat dels seus carrers, a reforçar el sentiment de pertinença dels seus veïns i a incentivar l'activitat dels seus comerços.

 

24 artistes ompliran de color i art els carrers de Penelles

Per aconseguir-ho, s'ha convidat 24 artistes, generant una combinació d'estils eclèctica que cobrirà murs i parets d'indrets escollits de la població. Actuacions musicals, tallers de creació, presentació del llibre 'Efímer, un experimental literari audiovisual', la presentació de la nova editorial Nanit, i food trucks acompanyaran els artistes i els espectadors, en una celebració popular que promet atraure els habitants de tota la comarca.

Durant la seva intervenció, Bergós ha explicat que, des del vessant de la Diputació, l'aposta per donar suport a aquesta iniciativa artística es deu a la voluntat de la institució de treballar i potenciar l'art en qualsevol indret del territori; mentre que, des del vessant del municipi, la creació del festival i la seva continuïtat vol ser un element més que lluiti contra el despoblament rural, aconseguint que Penelles sigui alguna cosa més que un municipi agrícola i que pugui ser una referència en aquest àmbit de la creació artística. També ha fet esment a la xifra de 35.000 visitants que han visitat el municipi durant l'any 2018 fora de les dates del festival.

El que es pretén és fer una cosa diferent que surti de les creacions que es fan habitualment

L'artista Kamma, per la seva banda, ha explicat que el que es pretén és fer una cosa diferent que surti de les creacions que es fan habitualment amb grafiti i que Penelles dona l'oportunitat als artistes d'expressar-se en espais que habitualment no estan a disposició. Una de les novetats d'aquesta edició és el naixement de Nius GarGar, un projecte adreçat a col·lectius sensibles que no solen tenir gaires oportunitats d'expressar-se artísticament, i que s'ha treballat amb l'Associació l'Estel de Balaguer, que veurà exposada la seva obra al nou espai de l'església vella.

També se celebrarà la 8a Fira de Món Rural, el diumenge 5 de maig, amb una concentració de tractors que faran una gimcana al camp de futbol, acompanyats per una cercavila amb gegants i grallers, el concert de Ksonronda a l'escenari principal i el concert 'Colors de Primavera' a l'església parroquial. La celebració del festival ha suposat que s'hagin recuperat alguns espais com l'església antiga, que ara és un recinte expositiu, a més del cinema i un espai de col·laboració on puguin trobar-se els artistes.

Artistes internacionals

Entre els artistes internacionals, es troben els francesos Abys & Scaf i Aéro, així com artistes procedents de Bulgària, Gran Bretanya, Argentina, Veneçuela, Estats Units, Grècia i Colòmbia, a més de creadors andalusos i una àmplia representació d'artistes catalans. El festival està coorganitzat per l'empresa local Binomic i la gent del poble que aposten cada any per fer de Penelles el centre de referència de les pintures de mural i art rural.

Part del mural pintat per l'artista francès Zeso WF
Part del mural pintat per l'artista francès Zeso WF, vinculat al festival de Gargar de Penelles | LleidaDiari.cat

 


Comentaris

envia el comentari