Catalunya Diari

Comarques de l'Alt Pirineu i l'Aran passaran dilluns a la fase 2

El ministre de Sanitat ha agraït la tasca de les comunitats autònomes

Dos persones brindant el primer dia de fase 1 en el territori valencià
Imatge d'arxiu de dos persones brindant el primer dia de fase 1. | EFE

Les comarques de l'Alt Pirineu i l'Aran passaran el proper dilluns, dia 25 de maig, a la fase 2 de la desescalada. També ho faran les Terres de l'Ebre i el Camp de Tarragona, tal com va sol·licitar el Departament de Salut de la Generalitat al Govern Espanyol. Pel que fa a Barcelona i a l'àrea metropolitana, passaran a la fase 1. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha agraït durant la seva intervenció posterior al Consell de Ministres Extraordinari la tasca de les comunitats autònomes: «No només estem sortint d’aquesta situació, sinó que n’estem sortint més forts».
 
 
 
 
Illa ha tornat a apel·lar a la responsabilitat individual per continuar seguint els criteris sanitaris en aquesta fase «complexa». I ha insistit: «Cada pas que donem ha de ser un pas segur».
 
 

Què es pot fer en fase 1?

En aquesta etapa es permet el contacte social en grups reduïts de persones que no siguin vulnerables ni tinguin patologies prèvies amb trobades –a l’exterior, en terrasses o en domicilis particulars- de fins a 10 persones. Els bars i restaurants poden obrir les seves terrasses amb un aforament del 50%. També es permet la pesca i la caça i l’obertura de botigues de fins a 400 metres quadrats sense cita prèvia i aquells que tinguin superfícies superiors hauran de delimitar «espais» amb aquestes dimensions. Les limitacions d’aforament per a aquest tipus d’establiments es fixa en el 30%.
 
 
Les persones que viuen a la mateixa casa poden viatjar juntes i ocupar totes les places del vehicle. S’ha de garantir el teletreball i els ajuntaments poden autoritzar mercats a l’aire lliure amb limitacions. També poden obrir biblioteques i museus –amb restriccions- i els establiments turístics i hotels, sense utilitzar les zones comunes.
 
 
Es mantenen les franges horàries als municipis grans per fer passejos i esport i es pot viatjar a les segones residències que es trobin dins de la mateixa àrea autoritzada. Les biblioteques també poden obrir per a serveis de préstec i devolucions i els museus permetran visites amb estrictes mesures de reducció de l’aforament a un terç i mantenint les distàncies de seguretat per evitar el contacte personal. Les vetlles es podran fer amb una limitació de 15 persones a l’aire lliure i de 10 en espais tancats.
 
 

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

 
 

Canvis als municipis de menys de 10.000 habitants

El Ministeri ha anunciat aquest divendres, a més, canvis a la fase 1 i 0 per als municipis de menys de 10.000 habitants. Per una banda s’eliminen les franges horàries –una mesura prevista a la fase 2-. A més, no serà obligatori només un acompanyant en el cas dels nens. L'activitat es podrà practicar en el terme municipal o a una distància màxima de cinc quilòmetres, incloent municipis del costat, però sempre que també siguin de menys de 10.000 habitants.
 
 
I es podran obrir bars i restaurants per al consum a l’interior sempre que no superin el 40% de l’aforament, es faci preferentment en taules i amb reserva prèvia. No s’admetrà, en canvi, l’autoservei a la barra. El servei de terrassa es mantindrà tal i com està previst en la fase 1. A més, els ajuntaments podran autoritzar mercats ambulants. A més, es podrà ordenar l’ús de l’espai públic amb mesures com l'ampliació de zones per a vianants, la recuperació i adaptació de zones verdes i altres espais lliures, la definició de vials per a bicicletes, patinets i vehicles similars o la zonificació de les zones de bany públic a les platges, rius i llacs. Els ajuntaments podran adoptar mesures restrictives en l'accés als espais naturals quan creguin que hi ha risc d'aglomeracions.
 
 
Queden fora d'aquesta ordre els municipis de menys de 10.000 habitants que tinguin un casc urbà consolidat enganxat a un altre municipi més gran, o que la suma de les dues localitats sigui superior a les 10.000 persones.
 
 

Què es pot fer a la fase 2?

La fase 2 elimina les franges horàries de sortida, excepte per als col·lectius vulnerables on s’inclouen les persones grans. Les reunions –a l’exterior i dins de domicilis- s’amplien a fins a 15 persones. També es permeten fer casaments amb un màxim de 100 persones a l’aire lliure i 50 a l’interior. Els enterraments podran ser de fins a 25 persones. L’aforament de restaurant se situa en el 40% i els cinemes i teatres poden obrir amb un terç de l’aforament. Es permetran espectacles de fins a 400 persones en recintes oberts i de fins a 50 en recintes tancats, sempre mantenint les distàncies i mesures d’higiene. També es permet visitar monuments i sales d’exposicions, però les discoteques i pubs encara no podran obrir.
 
 
Les vetlles en aquesta fase 2 podran ser de fins a 25 persones a l’exterior de 15 a l’interior. L’aforament dels llocs de culte podrà ser del 50%, superant el terç de l’etapa anterior. Les piscines recreatives poden obrir amb un terç de l'aforament, però no es podrà accedir a les dutxes dels vestidors i s'haurà de garantir sempre la distància de seguretat. A més, els espais que tinguin un contacte freqüent amb les mans d'usuaris –com poms de porta o baranes-, s'hauran de desinfectar tres vegades al dia com a mínim.
 
 
També es limita a un terç de l'aforament les zones comunes d'hotels i establiments turístics i es permetrà celebrar congressos, trobades, reunions de negocis i conferències –promoguts per entitats públiques o privades- de fins a cinquanta persones en pavellons o sales de conferències. Pel que fa a centres comercials, hi podrà haver només un 40% d'aforament dins l'establiment i d'un 30% als espais comuns, on només es podrà transitar i no s'hi podrà quedar quiet. En el cas d'esportistes professionals, permet reprendre les lligues professionals «sempre i quan l'evolució de la pandèmia ho permeti». Això sí, la competició serà a porta tancada i sense públic. A més, es permetrà «l'entrenament total» amb fins a catorze esportistes.
 
 
L'executiu també permet reiniciar la lliga professional esportiva sense públic. Els esportistes integrats en clubs no professionals podran fer entrenaments bàsics, individuals i amb mesures de prevenció. Els de clubs professionals podran entrenar-se amb un màxim de 14 persones, sempre que es pugui, per torns i no superant el 50% de la capacitat de l'espai. Pel que fa a les residències, en la segona fase es permeten visites «preferentment» en supòsits excepcionals que fan referència «al final de la vida» o per «alleujaments per descompensació neurocognitiva del resident».

Comentaris

envia el comentari