Catalunya Diari

Només tres regions sanitàries catalanes passaran dilluns a la fase 1

El Ministeri rebutja que Madrid avanci i la comunitat continuarà a la fase 0

Vespre de desconfinament a la zona del Llac Petit de Terrassa
Imatge de gent gaudint dels passejos permesos durant l'estat d'alarma. | Marta Maseras

El Ministeri de Sanitat ha acceptat la proposta de la Generalitat de Catalunya perquè només tres de les nou regions sanitàries passin a partir de dilluns, dia 11 de maig, a la fase 1 del pla de desescalada. En aquest sentit, tal com sol·licitava el Govern català, el Camp de Tarragona, Terres de l'Ebre i el Pirineu i l'Alt Aran canviaran de fase. El Ministeri ha avalat íntegrament la petició del Govern, que aposta, en canvi, per mantenir a la fase 0 les zones més afectades pel coronavirus -Barcelona ciutat, àrea metropolitana sud, àrea metropolitana nord, Catalunya Central, Girona i Lleida-.
 
 
 
 
D’altra banda, el Ministeri de Sanitat ha rebutjat que la Comunitat de Madrid avanci de fase, segons fonts del govern autonòmic, que apunten que l’executiu espanyol «avala la capacitat assistencial» de la regió, però «s’inclina per esperar a que el sistema de detecció primària estigui més afiançat pel canvi de fase». El govern d’Isabel Díaz Ayuso va apostar per proposar que Madrid avancés en la desescalada per molt que la regió és una de les més afectades per la pandèmia. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, és qui tenia l’última paraula i ja ha comunicat a l’executiu autonòmic que manté la Comunitat de Madrid en la fase 0.
 
 
La decisió de la Comunitat de Madrid de proposar passar a la fase 1, que ara ha tombat l’executiu espanyol, ha estat envoltada de polèmica. Madrid és una de les zones més afectades per la pandèmia, amb el nombre total de positius i morts més elevat d’Espanya des de l’inici de la crisi. Díaz Ayuso va expressar dubtes abans d’anunciar la proposta i, abans d’enviar-la al Ministeri de Sanitat, la directora general de Salut Pública de Madrid, Yolanda Fuentes, va dimitir. Madrid va enviar el document amb la proposta sense signar. 
 
 
Ayuso ha admès aquest matí que la decisió d’avançar en la desescalada es guia per criteris econòmics però també ha defensat que la regió està preparada. «Per evitar qualsevol repunt ens hauríem de quedar permanentment a casa. Hem d'aprendre a conviure amb el virus», ha afirmat en una entrevista a ‘Telecinco’, i ha insistit que mantenir «moviment zero» és la «ruïna».

Comentaris

envia el comentari