Catalunya Diari

El Pirineu reclama un confinament per comarques i pensar en la temporada d'hivern

Alguns alcaldes han expressat per carta el seu malestar a la consellera de Salut, Alba Vergés

Imatge de les pistes d'esquí de Baqueira Beret
Imatge de les pistes d'esquí de Baqueira Beret. | LleidaDiari.cat

Presidents comarcals i alcaldes del Pirineu volen que el confinament municipal de cap de setmana passi a ser ja de caire comarcal. Consideren que és el que té més sentit en entorns rurals per garantir que la població té accés a aquells serveis que només hi ha a les capitals. L'Ajuntament de Sort va ser el primer a expressar per carta aquesta demanda a la consellera de Salut, Alba Vergés, signada també per tots els alcaldes d'aquesta comarca. La mateixa acció també l'han fet des del Consell de l'Alt Urgell i el consistori de la seva capital. En el seu cas, a més, els preocupa que no es pugui anar a Andorra fins després de Nadal i creuen que cal que es tinguin en compte els vincles econòmics i familiars que hi ha entre tots dos territoris.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!


L'alcalde de Sort, Raimon Monterde, aposta per un confinament comarcal de cap de setmana i així ho ha fet arribar a la consellera Vergés. Així, ha argumentat que, amb una superfície total de 1.380 quilòmetres quadrats i una densitat de població de cinc habitants per quilòmetre quadrat, la comarca del Pallars Sobirà, formada per quinze municipis, suporta una població aproximada d'uns 7.000 habitants. En aquest sentit, ha dit que és sabut que molts d'aquests municipis no gaudeixen dels serveis necessaris bàsics, com ara botigues d'alimentació, servei mèdic, escola i institut o biblioteca i que els seus habitants han de desplaçar-se habitualment fora del seu municipi per tasques bàsiques essencials.

Monterde ha demanat que tinguin en compte la idiosincràsia del territori i tractin la comarca del Pallars Sobirà, en el que fa referència al confinament, com un únic municipi, tot aplicant un confinament comarcal. Aquesta restricció, segons l'alcalde de Sort, tindria «el mateix efecte que la mesura emprada actualment en termes de mobilitat i garantiria als pallaresos abastir-se i realitzar tasques bàsiques essencials».

El president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Josep Maria Mullol, s'ha expressat en la mateixa línia i ha dit que la mobilitat entre municipis el cap de setmana s'hauria de permetre per poder, als seus veïns, anar a les poblacions més grans a realitzar compres o d'altres gestions. També ha afegit que amb un confinament comarcal de cap de setmana, els Mossos d'Esquadra ho tindrien més fàcil per vetllar pel seu compliment. Per la seva banda, la presidenta del Consell de l'Alt Urgell, Josefina Lladós, també ha volgut deixar clar que en aquest territori hi ha diversos municipis sense serveis bàsics per defensar un confinament comarcal. A més, ha explicat que la situació actual ha obligat a molts veïns a intentar fer totes les gestions de dilluns a dijous per evitar haver de sortir durant el cap de setmana -tot i que està permès per causes de força major-, quan precisament en els dies laborables no disposen de massa temps per fer-les.

«Coordinació i consens» per a la temporada d'hivern

Paral·lelament, el govern aranès ha reclamat aquest dimarts al Govern de la Generalitat «coordinació i consens» en la reobertura d'activitats per a la temporada d'hivern. La síndica d'Aran, Maria Vergés, ha lamentat que el Govern no hagi tingut en compte l'opinió del Conselh Generau d'Aran a l'hora de redactar l'esborrany del pla d'obertura progressiva de l'activitat arran de la pandèmia de la Covid-19. En aquest sentit, la síndica d'Aran ha assenyalat que el document «no considera l'especificitat del territori aranès» i, per tant, «no preveu l'aixecament de la restricció de mobilitat per entrar i sortir de Catalunya», cosa que «afectaria de forma molt negativa a l'economia aranesa», ha indicat Vergés.


Maria Vergés, acompanyada pels consellers d'Economia, Turisme i Promoció Econòmica del Conselh Generau d'Aran, Juan Antonio Serrano i Josep Canut, s'ha reunit aquest dimarts amb el president del Gremi d'Hostaleria de la Val d'Aran i el director gerent de Baqueira Beret per valorar l'esborrany del pla d'obertura progressiva d'activitats a causa de la covid-19. La síndica ha lamentat «la falta d'interlocució» de la Generalitat amb el Conselh d'Aran en aquest assumpte, ja que «el govern aranès no ha estat tingut en compte a l'hora de valorar l'impacte de les mesures que es proposen en aquest esborrany».

Vergés ha reconegut que la prioritat ha de ser la sanitat però ha expressat preocupació «perquè el pla elaborat per la Generalitat no preveu l'aixecament de la restricció d'entrada i sortida de Catalunya en cap dels quatre trams d'obertura previstos». «De confirmar-se aquesta decisió, afectaria molt negativament a l'economia de la Val d'Aran que, en la seva majoria, es basa en el sector turístic i de serveis, que porten temps adequant els seus negocis a l'actual situació epidemiològica», ha remarcat.


Comentaris

envia el comentari