Catalunya Diari

Neix una plataforma sindical per defensar els drets laborals dels guies de muntanya

El col·lectiu, de la mà de la UGT, denuncia l'intrusisme que hi ha a la professió, que exerceixen unes 2.500 persones

Els guies de muntanya compten amb una nova plataforma sindical per defensar els seus drets laborals. El col·lectiu ha signat aquest dimecres un conveni de col·laboració amb la UGT per permetre la seva posada en marxa. L'objectiu és aconseguir que es reguli al màxim la professió per posar fi a la situació de «precarietat» que pateixen.

Ara per ara, hi ha unes 2.500 persones que l'exerceixen a Catalunya, bona part de les quals són autònoms que, sovint, han d'acceptar treballar amb preus que estan per sota del mercat, segons ha denunciat el secretari general de la plataforma, Nando Gel. Per aquest motiu, es treballarà per aconseguir un reconeixement legal d'aquesta figura, tal com ha dit el secretari general de la UGT de Catalunya, Camil Ros.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Ros ha destacat que el fet que, per la gran majoria de professionals, aquesta sigui una feina vocacional ha comportat que hi hagi empreses que «se n'aprofiten» de la situació. Així, ha denunciat que una part dels guies de muntanya treballen com a «falsos autònoms» i que cal que la seva tasca sigui reconeguda. En aquest sentit, ha explicat que l'acord assolit per posar en marxa la nova plataforma sindical que representarà al col·lectiu servirà per demanar les «modificacions legals pertinents" que permetin acabar amb la «precarietat i explotació laboral».

L'alta «qualificació esportiva» que s'exigeix als guies de muntanya

Per la seva banda, el secretari general de la nova entitat ha valorat l'alta «qualificació esportiva» que s'exigeix als guies de muntanya i la gestió del risc i la seguretat que fan en la seva feina. Tot i això, ha lamentat que, oficialment, estiguin inscrits com a monitors/animadors i que no es reconegui l'ofici de guia de muntanya.

A més, ha dit que aquest fet els provoca una manca d'interlocució amb les administracions i «indefensió», alhora que també ha denunciat que pateixen «intrusisme» a la professió. Com a exemples, ha detallat que hi ha monitors de lleure que donen classes en rocòdroms d'escalada o que fan sortides en raquetes a la natura.

Gel ha explicat que l'ofici de guia de muntanya està reconegut i té «prestigi» en altres països, com ara França, Àustria o Suïssa, entre d'altres. En canvi, ha dit que aquí es troben en una «situació vulnerable» i amb un conveni que no s'adequa a les seves necessitats. Per aquest motiu, ha afegit que porten un any treballant en la posada en marxa de la plataforma sindical, sent conscients que la defensa dels seus drets laborals des del món de l'associacionisme no ha estat tan eficaç.

Un «pas endavant molt important»

El secretari general de l'entitat creu que la creació de la nova plataforma suposa un «pas endavant molt important» per fer sentir la seva veu i conscienciar a la societat sobre la necessitat dels guies. A més, ha dit que la regulació és necessària tenint en compte el mapa de formacions que donen accés a l'exercici de diferents professions vinculades al medi natural i la conducció de persones. Finalment, ha detallat que els tècnics d'esports de muntanya estan especialitzats en quatre àmbits: alta muntanya, escalada en roca, mitja muntanya i barrancs.


Comentaris

envia el comentari