Les pluges de la primavera i la tardor condicionaran la verema a l’Alt Urgell

Pla general del viticultor Xavier Ribes, a la seva finca de Montan de Tost

Pla general del viticultor Xavier Ribes, a la seva finca de Montan de Tost | LleidaDiari.cat

 

Les repetides pluges que han caigut al Pirineu durant la primavera passada, sumades a les dels darrers dies, afectaran la verema d'enguany a la comarca de l'Alt Urgell, que arrencarà a finals d'aquest mes. Pel que fa a les precipitacions registrades abans de l'estiu, la principal problemàtica ha estat la vinculada al míldiu, una malaltia produïda per fongs que ataquen les fulles i els raïms dels ceps, motiu pel qual ha calgut intensificar els controls i aplicar-hi tractaments preventius per tal d'evitar-ne l'aparició. Tot i que la gran majoria de les 320 hectàrees de superfície de vinyes de muntanya es concentra al Pallars Jussà, a l'Alt Urgell n'hi ha més de setze i estan repartides en prop d'una vuitantena de parcel·les, segons les dades del Registre Vitivinícola de Catalunya.

Pla mitjà del viticultor Xavier Ribes revisant un dels ceps de la seva finca de Montan de Tost

Pla mitjà del viticultor Xavier Ribes revisant un dels ceps de la seva finca de Montan de Tost | LleidaDiari.cat

 

 

El viticultor Xavier Ribes aprofita els dies previs a la verema per agafar aquells gotims que no vol que s'utilitzin en el procés de vinificació, a més d'extreure una part de les fulles dels ceps amb la finalitat de facilitar la tasca de recol·lecció, la qual començarà el 25 d'octubre. Considera que aquest 2018 és un any complicat pel sector a l'Alt Urgell, ja que, a causa de les pluges de la primavera, ha hagut de controlar i actuar sobre la vinya per aconseguir evitar que aquesta quedés afectada pel míldiu. Ribes és copropietari de dues finques que es troben gairebé a 1.200 metres sobre el nivell del mar i separades entre elles per una distància de prop de 30 quilòmetres, ja que una està situada a Montan de Tost (Ribera d'Urgellet) i l'altra a Montanissell (Coll de Nargó).

 

S'espera un rendiment d'uns 2.500 quilos 

Entre totes dues sumen una extensió de tres hectàrees i mitja i, en el cas d'enguany, espera obtenir-ne un rendiment d'uns 2.500 quilos per hectàrea, amb el qual preveu produir entre 7.000 i 8.000 ampolles d'un vi blanc que comercialitza amb el nom de 'Carisma' i que està elaborat a partir de les varietats riesling i gewürztraminer, pròpies dels països centreeuropeus on el clima és semblant al de la zona on estan plantades aquestes vinyes d'alçada. Tot i que les primeres terres que es van destinar a plantar els ceps es van començar a preparar ara fa deu anys, el procés de vinificació el duen a terme a la zona del Penedès davant la impossibilitat operativa de poder fer-ho a l'Alt Urgell.

Pla general del viticultor Xavier Ribes revisant els ceps de la seva finca de Montan de Tost

Pla general del viticultor Xavier Ribes revisant els ceps de la seva finca de Montan de Tost | LleidaDiari.cat

 

 

De fet, Ribes explica que voldrien construir un celler, però considera que per fer aquest pas necessita una explotació més gran. Una de les seves propostes, però, és que aquest equipament fos comunitari i funcionés com una cooperativa. Altres dels inconvenients que hi veu, almenys en el moment actual, és la manca d'enòlegs i professionals del sector a la comarca, el que implica, diu, haver de buscar-los en altres zones productores i repercutir aquest cost en el preu final del producte.

 

Ribes, nascut a Montan de Tost, va aprendre l'ofici al Penedès després de casar-se amb una viticultora de la zona i quedar captivat amb el procés de fermentació del vi. Assegura que es va decidir a plantar vinya en alçada a l'Alt Urgell com una «il·lusió» perquè té clar que, ara com ara, no són «per fer diners». Així i tot, defensa la qualitat que aporta la muntanya al producte, tant des del punt de vista de l'acidesa, com dels aromes i els sucres. «Les produccions són petites però val la pena», conclou.