Catalunya Diari

La Pobla de Segur celebra la tradicional baixada de falles

Aquesta festa 茅s una tradici贸 que es fa en honor a la Verge de Ribera, patrona de la localitat
Una parella amb nens portant la falla pels carrers de la Pobla de Segur
Una parella amb nens portant la falla pels carrers de la Pobla de Segur | LleidaDiari.cat

La tradicional baixada de falles de la Pobla de Segur aquest any ha comptat amb 140 parelles de fallaires. Quan s'ha fet fosc han comen莽at a baixar de la muntanya de Santa Magdalena amb la falla encesa fins al poble on s'han retrobat amb la seva pubilla, que els ha ofert vi i un ram de flors, i en process贸 han recorregut els carrers de la localitat.

 

Una aturada obligat貌ria 茅s l'esgl茅sia Verge de Ribera, patrona de la localitat, a qui fa honor aquesta festa. Un cop a la pla莽a llencen la falla encesa a la foguera. La recuperaci贸 de la festa de les falles a la Pobla es remunta als anys 50, quan la poblaci贸 era un important centre econ貌mic del Pirineu. Per貌 l'origen de les falles al Pirineu 茅s mil路lenari.

 

 

Patrimoni UNESCO des del 2015

L'any 2015 es van incloure amb la resta de falles del Pirineu a la llista de Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. David Gar铆n, president de l'Associaci贸 de Fallaires i Pubilles de la Pobla de Segur, ha explicat que estan molt contents de veure que la xifra de persones que participen en les falles es mant茅, ja que aix貌 significa que 茅s una festa molt esperada i arrelada a la Pobla. Gar铆n ha anunciat que la trobada d'Associacions de Fallaires dels Pirineus, aquest any, es far脿 al mes de setembre a la Pobla de Segur.

 

La baixada de falles per segon any consecutiu ha comptat tamb茅 amb noies. L'any 2018, arran d'una proposta impulsada per dues noies de La Pobla de Segur, es va aprovar en junta extraordin脿ria de l'Associaci贸 de Fallaires i Pubilles de La Pobla de Segur, l'eliminaci贸 dels rols de g猫nere a la festa. A partir de la baixada del 17 de juny de l'any passat tant homes com dones podrien realitzar el paper de fallaire i de pubilla. Aquesta festa est脿 organitzada per l'Associaci贸 Cultural de Fallaires i Pubilles de la Pobla de Segur i l'Ajuntament de la localitat.

Un grup de fallaires encenent la falla
Un grup de fallaires encenent la falla | LleidaDiari.cat

 

 

Tamb茅 et pot interessar...Comentaris

envia el comentari