Catalunya Diari

14-F: Poca participació a les 18.00 hores

Girona és la demarcació amb més participació amb un 47,28%

Imatge d'una urna electoral en un centre de votació de Tarragona durant el 14-F
Imatge d'una urna electoral en un centre de votació de Tarragona durant el 14-F. | Àngel Ullate

La participació a les eleccions del 14-F fins a les 18.00 hores d'aquest diumenge és del 45,7%, 22 punts menys que les últimes eleccions del 2017. Girona és la demarcació on s'ha registrat més participació fins ara, amb un 47,1%. A l'altra cara de la moneda hi ha Tarragona, amb només un 42,8%. A Barcelona, s'ha registrat un 45,9% i a Lleida, un 46,2%. Amb relació a les eleccions al Parlament de Catalunya del 2015, la participació fins a les 18.00 hores ha caigut 20 punts.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

El Govern de la Generalitat ha atribuït el descens en la participació al context de la pandèmia, el fet que s'ha destinat la franja de 9.00 a 12.00 hores a la gent gran i persones de risc i a l'increment del 350% del vot per correu. Així ho ha indicat el conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Participació, Bernat Solé, que ha afirmat que, malgrat tot, la baixada és «assimilable» a la d'altres conteses electorals internacionals celebrades també durant la pandèmia. Solé ha dit que és «aviat» per fer una anàlisi profunda, però ha recordat que el volum més gran de ciutadans estaven cridats a votar entre les 12.00 i les 19.00 hores.


Així mateix, Solé ha afirmat que en el context de pandèmia era «previsible» la davallada en la participació, però ha insistit que tothom podrà exercir el seu dret a vot en el que queda de jornada i l'anàlisi s'haurà de fer al final de la mateixa. El conseller ha explicat que s'han produït algunes incidències, però vinculades a temes logístics i organitzatius.

Entre aquestes, n'hi ha hagut alguns casos en que han fet falta els suplents per formar les meses però desconeixia si finalment s'havien produït moviments de suplents entre meses com havia autoritzat la Junta Electoral i quants. Solé ha garantit també que totes les meses han tingut a temps tot el material de protecció establert als protocols del Procicat.


Comentaris

envia el comentari