Catalunya Diari

Polèmica a Castelldans per la difusió d'un ban que anima a denunciar ocupacions

Endavant lamenta el «to alarmista» utilitzat pel consistori

Imatge d'arxiu d'una protesta
La plataforma Fruita amb Justícia Social defèn els drets dels temporers | LleidaDiari.cat

L'agrupació política d'Endavant critica que l'Ajuntament de Castelldans, a les Garrigues, animi als veïns a denunciar qualsevol possible ocupació. Concretament, la seva molèstia va sorgir després del ban difós per l'Ajuntament de Castelldans, a través del qual convida a denunciar possibles ocupacions d'habitatges.

En aquest sentit, lamenten el «to alarmista» utilitzat pel consistori, ja que convida a les veïnes a «fer de policia de balcó» animant a denunciar davant els Mossos d'Esquadra afirmant «que les primeres 24 hores són crucials per fer-los fora. Passades les 24 hores treure'ls és molt difícil. En qualsevol cas es requereix un ordre judicial per accedir a l'interior d'un habitatge i per a procedir al seu desallotjament». Alhora, moltes d'aquestes persones no disposen de permís de residència i treball i, per tant, una simple identificació policial pot conduir a un procediment sancionador d'estrangeria que pot acabar, fins i tot, amb la deportació.

 

Recorden el context d'aquestes ocupacions

Tanmateix, des d'Endavant recorden el context d'aquestes ocupacions: manca d'alternatives residencials i misèria. Entenen necessari recordar que moltes d'aquestes ocupacions es produeixen per part de persones migrants que es desplacen per treballar durant la recollida de fruita en la campanya d'estiu. «L'ocupació sovint és el seu últim recurs per disposar d'un habitatge temporal davant la negativa dels propietaris a llogar-los-hi, de la negativa o impossibilitat de pagesos per oferir-los allotjament, o de la inexistència d'albergs municipals, denunciada per col·lectius com la Plataforma Fruita amb justícia social davant la inacció institucional».

Finalment, defensen el dret a l'habitatge universal com a dret fonamental bàsic i lamenten que en plena de crisi sanitària i pocs dies abans de l'inici de la campanya de recollida de fruita, només s'abordi la falta d'habitatge per part d'un «col·lectiu vulnerable utilitzant la via punitiva, en lloc de buscar recursos residencials per mitjà de serveis socials o qualsevol altre recurs públic».


Comentaris

envia el comentari