Catalunya Diari

Només el 0,5% de persones amb la pauta completa de vacunació s'han infectat de covid a Catalunya

Cabezas diu que el 70% de vacunats serà insuficient per a la immunitat de grup i caldrà arribar a entre el 85% i el 90%

Només a l'entorn d'un 0,5% de les persones amb la pauta completa de vacunació s'han contagiat de covid-19 a Catalunya. Actualment hi ha uns tres milions de persones que ja fa dues setmanes que tenen aquesta pauta completa i d'entre aquests, s'han detectat uns 17.000 positius des de l'inici de la vacunació.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha destacat que això demostra que les vacunes «són molt efectives». Dels tres milions d'immuntizats, 875 han estat hospitalitzats (28 de cada 100.000) i 78 han ingressat en UCI. D'altra banda, Cabezas ha reconegut que la nova variant fa que el percentatge d'immunitzats per assolir la immunitat de grup pugi del 70% a entre un 85% i un 90%
 

Si es tenen en compte només les xifres de la cinquena onada, s'han donat 141.291 casos. D'aquests, 14.291 eren de persones vacunades (10,1%), 2.330 reinfeccions (1,6%) i 515 es trobaven en les dues situacions (0,37%). També només sobre aquesta darrera onada, Salut calcula 487 nous ingressos, dels quals el 12,9% estaven parcialment vacunats i el 13,5% tenien la pauta completa. Salut ha donat a conèixer també que ja són 1.400 els professionals contagiats de covid en aquesta cinquena onada. 

Bateria de llits d'hospital amb dos sanitaris protegits amb mascareta i equips de protecció
Només el 0,5% de persones amb la pauta completa de vacunació s'han infectat de covid a Catalunya | ACN


Millora però amb prudència

Com ja ha afirmat el conseller de Salut aquest dimecres a primera hora, Cabezas ha reconegut que s'ha començat a observar una davallada de casos, especialment entre els menors de 50 anys. La secretària ha dit que això dona «esperança» per pensar que «potser» la situació estigui millorant. Entre els majors de 50 anys la tendència encara és creixent, tot i que es manté per sota de les incidències en edats més joves. 

Aquests canvis es tradueixen també en una menor pressió en la xarxa d'atenció primària, tot i que continua sent «altíssima». Pel que fa a les hospitalitzacions, es mantenen a l'alça.

Cabezas ha insistit en la idea que en la cinquena onada el perfil de la persona afectada és molt més baix, també entre els hospitalitzats. En concret, el 31% dels ingressats tenen menys de 40 anys en aquesta cinquena onada, quan eren el 10% en l'onada anterior. A més, necessiten ingressos més curts.

 

50 positius entre 3.000 proves al lleure

Aquesta setmana s'ha posat en marxa el sistema de cribratge per a infants i monitors del lleure a través de les farmàcies. Fins al moment s'han fet unes 3.000 proves i s'han detectat al voltant de 50 positius. «Un percentatge molt baix», ha indicat Cabezas. 
 

La secretària ha valorat positivament el sistema de proves ràpides al sector del lleure i ha destacat que les farmàcies supervisen i introdueixen les dades al sistema. Per això, ha explicat que s'està parlant amb el Col·legi de Farmacèutics «per si es pot estendre a altre tipus de proves».
 

Per últim, Salut analitzarà l'efecte que hagin pogut tenir els festivals de música en aquesta cinquena onada i està a l'espera que passin uns 15 dies des de la celebració el Cruïlla per poder fer l'anàlisi acurat.


Comentaris

envia el comentari