Catalunya Diari

El Pou de Gel de Solsona s'obre al públic

La jornada de portes obertes permetrà als assistents veure la museïtzació renovada

Imatge del Pou de Gel de Solsona.
Imatge del Pou de Gel de Solsona. | Turisme Solsonès

Solsona celebrarà aquest cap de setmana una jornada de portes obertes al Pou de Gel de la localitat, en el marc de la Festa Major, amb l'objectiu que tothom pugui veure'n la museïtzació renovada, catorze anys després de ser inaugurada. Els treballs de millora, que van començar al mes de maig, han consistit en la col·locació de nous blocs de gel simulats i una nova biga, elements que permeten entendre el procés de producció d’aquest producte de primera necessitat entre els segles XVII i XIX. Els interessats en visitar-lo poden fer-ho: dissabte, d'11.00 a 13.00 hores i de 17.00 a 19.00 hores; i diumenge, d'11.00 a 13.00 hores. També s'hi pot accedir durant l'any, tots els dissabtes, 11.00 a 12.30 hores i de 17.00 a 18.30 hores; i els diumenges i festius, d'11.00 a 12.30 hores. Les visites guiades es fan a dos quarts d’una els dissabtes i diumenges i a dos quarts de set els dissabtes.

Ubicat a tocar del Portal del Pont, el Pou de Gel de Solsona és considerat un dels més ben conservats del país pels experts. Tot i que amb el pas del temps, alguns elements d'aquest espai s'han anat embrutant i malmeten, fet que ha obligat a renovar-lo. En aquest sentit, cal recordar que la biga que sosté la politja es va desprendre fa uns mesos a causa de la humitat de l'espai. Aquesta politja servia per explicar com s'acabaven de dipositar els blocs de glaç al pou. La brigada municipal ha estat l'encarregada d'arranjar la nova estructura. Pel que fa als blocs simulats, han estat creats per l'empresa Trama. Aquests estan elaborats amb resina de polièster i fibra de vidre.

La intervenció del Pou de Gel es completa amb la visita interpretativa d'aquest espai solsoní, que va començar al maig amb l'estrena d'un audiovisual. Aquest enregistrament explica com es construïen aquests pous per garantir la conservació del glaç, com s’aconseguia i es transportava a Catalunya i quins eren els usos d’aquesta matèria, entre altres aspectes. 

Un Pou de Gel amb molta història

El Pou de Gel de Solsona, de planta circular, de 8 metres de diàmetres i 9,30 d'alçada, es va utilitzar entre les segles XVII i XIX. El gel s’obtenia del riu Negre o del forat de la Bòfia, un avenc proper al Port del Comte, s’hi emmagatzemava durant l’hivern i es comercialitzava enter l’abril i principi de novembre. El 2004, després d’un llarg procés de recuperació i restauració, aquest punt es va incorporar en la xarxa d’espais museïtzats de la ciutat.  

  


Comentaris

envia el comentari