Catalunya Diari

Preocupació al Pallars per l'arribada a Talarn d'un miler d'aspirants a militar

L'ANC, Òmnium, els CDR i els Consells Locals per la República han enviat una carta als ajuntaments del Jussà

Els nous sergents sortits de l'Acadèmia militar de Talarn desfilant
Preocupació al Pallars per l'arribada a Talarn d'un miler d'aspirants a militar des de diferents punts de l'Estat | LleidaDiari.cat

Les seccions pallareses de l'ANC, Òmnium Cultural, els CDR i els Consells Locals per la República han mostrat la seva «preocupació» i «desacord» per l'arribada, en els pròxims dies, d'uns 1.000 aspirants a militars des de diferents punts de l'estat espanyol a l'Acadèmia militar de Talarn.

En una carta enviada a tots els ajuntaments del Pallars Jussà i al PROCICAT de la Pobla i Tremp exposen que troben «del tot innecessari» l'exposició al risc que suposa l'arribada d'un miler de persones de diferents procedències. Els signants de la carta consideren «irresponsable» aquesta mobilitat massiva. Les entitats argumenten que «un rebrot en aquest context suposaria el desbordament dels serveis sanitaris i posar en risc la població que hi viu».

Recorden que a la regió sanitària de l'Alt Pirineu i Aran el nombre de recursos sanitaris és baix

A la carta enviada recorden que a la regió sanitària de l'Alt Pirineu i Aran el nombre de recursos sanitaris de què es disposen és baix, ja que són recursos adequats a la poca població del territori i remarquen que és una de les comarques amb un índex d'envelliment més alt de Catalunya i, en conseqüència, de població d'alt risc enfront de la covid-19. Les entitats signants de la missiva no entenen «aquest desplaçament multitudinari» per fer unes proves quan fa pocs dies per evitar aquest tipus de desplaçaments, s'ha fet de forma descentralitzada ampliant el nombre de seus a les diferents poblacions amb institut, com és el cas de Tremp.

Al Pallars Jussà hi ha uns 13.000 habitants, i aquests 1.000 aspirants suposarien gairebé el 8% de la població. Les associacions han recordat a les administracions locals que el sistema sanitari del Pallars està preparat per la població real que hi viu i que «aquest increment massiu de població amb un rebrot podria col·lapsar-lo».

Consideren «irresponsable» l'arribada d'un miler de persones

Els signants de la carta consideren «irresponsable» l'arribada d'un miler de persones a la vegada per realitzar qualsevol mena d'acte o activitat. Per tot, demanen als òrgans competents en matèria de protecció civil que «evitin» aquests desplaçaments perquè en cas contrari es posarà «en risc la salut de la població».

Paral·lelament, els CDR i l'ANC del Pallars Jussà han convocat una concentració, a la plaça de l'Ajuntament de Tremp per aquest dissabte 1 d'agost, de rebuig i condemna «als atacs feixistes soferts recentment a la comarca» arran de l'arrancada i destrossa de símbols independentistes. Durant l'acte també es presentaran els actes que tindran lloc a Tremp sobre la revolta de Tremp del 1719.


Comentaris

envia el comentari