Catalunya Diari

Els pressupostos de Tàrrega seran de 17,8 MEUR, un 2,8% menys

S'ha dissenyat amb pragmatisme i ajustant-se a una reducció prevista d'ingressos

L'equip de govern de l'Ajuntament de Tàrrega ha presentat la proposta de pressupost municipal per al 2020 i els nous comptes ascendiran a 17.862.429 milions d'euros, un 2,8% menys que l'any passat. Sumant els 8.000 euros de la Societat Urbanística Municipal d'Habitatge Social de Tàrrega (SUMTA) i 1.109.200 euros de l'EPEL Fira Tàrrega, l'import consolidat per enguany puja fins als 18,9 MEUR.

Els primers comptes que presenten el govern tripartit d'ERC, la CUP i el PSC aposten per les àrees socials, l'educació i la cultura i mantenen subvencions a entitats i associacions. S'aprovaran en un ple extraordinari el pròxim 13 de febrer.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Ajustant-se a una reducció prevista d'ingressos

El nou pressupost de l'Ajuntament de Tàrrega s'ha dissenyat amb pragmatisme i ajustant-se a una reducció prevista d'ingressos (s'estima, per exemple, que les receptacions de l'IBI urbà i les plusvàlues baixin un 1,75% i un 33% respectivament). Tot i això, Tàrrega preveu fer un esforç financer per augmentar la dotació destinada al personal, amb millores salarials i creació de noves places, però també per mantenir partides destinades a despeses corrents i subvencions.

Els pressupostos han estat presentats aquest dimarts en roda de premsa per l'alcaldessa de Tàrrega i portaveu del grup ERC-MES-AM, Alba Pijuan, el regidor de Finances i Transparència i portaveu de la CUP, Daniel Esqué, i el regidor portaveu del grup del PSC, Silveri Caro.

Es mantenen les subvencions a entitats i associacions

Des de l'equip de govern es considera que Tàrrega sobresurt pel dinamisme del seu teixit associatiu i en aquest sentit asseguren ser conscients que cal continuar apostant tant per l'activitat pròpia com pel teixit associatiu. Per aquest motiu, han justificat el treball per mantenir les subvencions destinades a entitats.

També han qualificat el nou pressupost com a «realista, sòlid i de transició», i que avança a les línies d'acció que s'accentuaran a partir del 2021. L'esborrany del pressupost es presentarà a l'oposició i al Consell Municipal de Participació Ciutadana i la previsió és que el dijous 13 de febrer es convoqui el Ple extraordinari per aprovar-lo.

Aposta per l'acció social, l'educació i la cultura

A grans trets, el pressupost del 2020 aposta per les àrees socials, la protecció dels sectors més vulnerables amb garantia per la cobertura de necessitats bàsiques així com el foment de l'educació i la cultura. Així queda reflectit també en la despesa per programes amb 2,8 MEUR assignats a benestar comunitari; 2,3 MEUR a cultura; o bé 1,8 MEUR a educació. 

D'altra banda, la capital de l'Urgell destinarà un total d'1,5 MEUR en el decurs del 2020 a l'amortització de deute bancari. Això suposarà que l'Ajuntament preveu finalitzar l'exercici amb un 48% de nivell d'endeutament, xifres que consoliden la ciutat en el camí de l'estabilitat financera.

Principals inversions

El capítol d'inversions puja a un total de 2,1 MEUR i aposta per l'eficiència energètica entre altres eixos. Figuren així a l'agenda d'actuacions la substitució de l'enllumenat públic per elements més sostenibles (400.000 euros) o la renovació de calderes al Camp Municipal Joan Capdevila i la Llar d'Infants La Pau (60.000 euros en cada equipament).

Aquests projectes, a més d'adaptar les instal·lacions municipals cap a un model energètic més eficient i sostenible, suposaran un estalvi econòmic en el consum. En paral·lel, una nova convocatòria del Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) permetrà materialitzar les obres de reforma de la plaça de les Bòbiles (106.000 euros) així com la renovació de voreres al carrer de Santa Clara (70.000 euros) i al carrer de Ramon i Cajal (40.000 euros), en el marc de millores de l'accessibilitat a la via pública.

Millores en el patrimoni i equipaments

El patrimoni local constitueix un altre dels eixos de les inversions: un exemple és l'adquisició de l'edifici annex a l'Arxiu Comarcal de l'Urgell per possibilitar-ne l'ampliació (65.000 euros) o el projecte de reforma de l'edifici d'oficines de Cal Trepat (65.000 euros). Un altre aspecte clau és la inversió necessària per substituir la deshumectadora de la piscina municipal coberta (221.000 euros), eina imprescindible per evitar l'excés d'humitat. Val a dir que també s'ha reservat una partida de 100.000 euros dedicada als projectes escollits per la ciutadania en l'actual procés de pressupostos participatius.

També et poden interessar...


Comentaris

envia el comentari