Catalunya Diari

La primera nevada de la temporada deixa fins a 40 centímetres al Pirineu

La neu va arribar fins als 800 metres en algun punt i feia 10 anys que no nevava de manera extensa fins a cotes tan baixes

Imatge de la neu al Pallars
Imatge de la neu al Pallars | @meteopallars

El primer episodi de neu de la temporada ha deixat gruixos de fins a 40 centímetres a les cotes altes del Pirineu, especialment al sector més occidental i al vessant nord (Aran i nord del Pallars Sobirà), entre el dissabte i el diumenge, segons les dades recollides pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). Tot plegat després d'un cap de setmana amb un descens molt acusat de la temperatura arreu de Catalunya, amb ambient plenament hivernal al llarg de la jornada de diumenge. Des de l'SMC s'atribueix el canvi de temps a l'arribada d'un solc amb aire molt fred a nivells mitjans i alts provinent del nord-oest, que dissabte va provocar pluja general i en alguns casos abundant, amb una cota de neu que al llarg del dia va baixar de 2.500 fins a 1.000 metres en alguns casos.

Més neu al Pallars Sobirà
Més neu al Pallars Sobirà | @meteopallars

 

La baixada de la temperatura es va fer molt evident al llarg de la jornada de diumenge, indiquen els experts. La nuvolositat i la precipitació van impedir que la temperatura pugés al centre del dia i les màximes van quedar per sota dels 5 graus a la majoria de valls del Pirineu, per sota dels 10 a gairebé tot l'interior i per sota dels 15 al litoral, amb l'única excepció de l'extrem sud, ja que Alcanar (Montsià) la temperatura va arribar als 16,3 graus. Els meteoròlegs subratllen que la cota de neu va ser molt baixa per a l'època de l'any no només al Pirineu, sinó als diversos massissos del prelitoral. En alguns casos va arribar a nevar transitòriament fins a 800 o 900 metres, com a l'Aran, la Cerdanya o l'Albera. Des de l'SMC es destaca que feia deu anys, des de finals de l'octubre del 2008, que no nevava de manera extensa fins a cotes tan baixes. El 29 d'octubre del 2008 va nevar fins a 500 metres al prelitoral i al centre del país, per exemple a localitats com Cervera (Segarra).

 

La nevada més important ha tingut lloc a l'Aran

En aquesta ocasió, la nevada més important al fons de les valls ha tingut lloc a l'Aran, amb un gruix que diumenge a primera hora del matí arribava a 17 centímetres a Vielha, a 980 metres d'altitud. L'SMC indica que és la nevada més important en aquest municipi un mes d'octubre d'almenys les dues últimes dècades. A la Cerdanya la nevada també va agafar fins a les poblacions de la vall, amb gruixos de 4 centímetres a Das (1.219 metres) o 3 centímetres a Puigcerdà (1.160 metres). A capitals de comarca pirinenques com Sort, la Seu d'Urgell o Ripoll no va arribar a nevar, però sí a poblacions com Planoles (1 centímetre a 1.156 metres), al Ripollès. A Bagà (798 metres), al Berguedà, o al Pont de Suert (840 metres), a l'Alta Ribagorça, va arribar a nevar en algun moment, sense fer gruix. També a l'Alta Ribagorça es van acumular fins a 6 centímetres de neu a Viu de Llevata (1.250 metres).

La neu va caure amb força al Pallars
La neu va caure amb força al Pallars | @meteopallars

 

També hi va haver neu dissabte al vespre als massissos del sud del país, al voltant dels 1.000 metres, i es van enfarinar molt lleugerament els cims dels Ports (1 centímetre a la cota 1.300) i de les muntanyes de Prades. Diumenge va nevar bàsicament al centre i nord del prelitoral, amb moments d'aiguaneu o puntualment neu als cims de Montserrat i Sant Llorenç del Munt i una nevada més destacable a cotes altes del Montseny, amb 5 centímetres mesurats a terra per l'estació automàtica del Puig Sesolles (1.668 metres). També es va arribar a emblanquinar la part més alta de l'Albera (Alt Empordà) a partir d'uns 900 metres, un fet «insòlit en un mes d'octubre» al llarg dels últims 20 anys, segons s'afirma des de l'SMC citant el col·laborador de la Xarxa d'Observadors Meteorològics (XOM) a Espolla.

Primer pla d'un nen fent una bola de neu al poble d'Espot, al Pallars Sobirà
Primer pla d'un nen fent una bola de neu al poble d'Espot, al Pallars Sobirà | LleidaDiari.cat

 

La temperatura màxima del diumenge va ser la més baixa en un mes d'octubre a 23 de les 141 estacions de la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques de Catalunya (Xema) que tenen més de 10 anys de dades, situades sobretot a l'interior i al Pirineu. A la resta, en general s'havien mesurat màximes més baixes a finals d'octubre del 2008, i en menor mesura del 2012.


Comentaris

envia el comentari