La producció de fruita de pinyol a Catalunya caurà prop d’un 70% per les gelades

La producció de fruita de pinyol caurà en un 69% respecte a un any normal, segons Afrucat i Acció Climàtica. Les gelades de principis d'abril són les responsables d'aquesta «afectació mai vista», segons el director general d'Afrucat, Manel Simón, que també ha alertat que això «passarà factura» a tots els esglaons de la cadena.

 

Si en un any normal al país es produeixen 550.000 tones de fruita de pinyol, enguany només s'arribarà a les 165.550 tones i les comarques de Ponent, és on hi haurà una davallada més important, amb el 70%. Afrucat ja ha presentat una proposició als governs català i espanyol per donar suport a les centrals que no puguin fer front als costos fixos i el Departament preveu una convocatòria d'ajuts per als més afectats.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

Manel Simón ha comentat a l'inici de la roda de premsa que fan les previsions de collita de fruita de pinyol «que no voldríem fer mai» i ha assegurat que la majoria de pagesos en actiu no havien vist mai un nivell d'afectacions per les gelades com les que avui hi ha al territori. A això, cal afegir-hi, ha recordat, l'increment de costos importantíssim del 35 al 40% derivat, principalment, per la guerra a Ucraïna. Segons Simón, la setmana que ve es presentaran les previsions de collita a Europa i tot apunta que a la resta del continent hi haurà una campanya «més aviat normal» per la qual cosa la zona més productora, que és la vall de l'Ebre, patirà les conseqüències i caldrà prioritzar la poca fruita que es culli i els destins on s'envia.

El préssec és una fruita molt popular | Getty Images

 

Al conjunt de Catalunya es collirà un 69% menys de fruita de pinyol

Respecte a les dades, al conjunt de Catalunya es collirà un 69% menys de fruita de pinyol respecte a un any normal. La comparativa no s'ha fet en relació a l'any passat, que també hi van haver pèrdues pels efectes climatològics. Així, s'estima que es colliran 165.550 tones i un any normal se'n cullen 550.000. Per demarcacions, a Girona, on hi ha poca fruita de pinyol, hi haurà una caiguda del 22% (1.440 tones); a Barcelona serà del 59% (2.500 tones) i a Tarragona del 68%. Lleida és on hi haurà més pèrdues, amb un 70% del total i una previsió de 149.570 tones. En aquest cas, la nectarina és el fruit que més afectació rep -72%, seguit pel préssec rodó amb un -69%, el préssec pla amb un -67% i la pavia amb un -67%.

 

Les conseqüències de tot plegat: fins a 380 MEUR menys de facturació a les centrals

Les conseqüències d'aquest panorama es veuran reflectides a diferents nivells. Per una banda, hi ha els pagesos, que segons Agroseguro, en un 85% tenen assegurança, però hi ha diferents tipologies de cobertura i per tant el que perceben pot ser que no els serveixi de gran cosa.

 

Per una altra banda hi ha les centrals fructícoles, que en molts casos estan integrades pels mateixos pagesos, cooperatives i SATs. Es contractarà molt menys personal perquè entrarà menys fruita i per contra, caldrà fer front als costos fixes de funcionament, principalment l'energia. Segons Simón moltes empreses estan pensant en fer o no fer ERTOs perquè temen perdre el seu personal qualificat. No serà fins a la tardor, quan la campanya es doni per finalitzada, que es podrà saber el volum total de centrals que s'acollirà als ERTOs ja que durant l'estiu, encara que sigui poca, d'activitat n'hi haurà.

 

Afrucat ha presentat una proposició als governs català i estatal per donar recolzament a les centrals que ho necessitin a l'hora de compensar la part dels costos fixes que no puguin neutralitzar. Simón ha parlat de «situació excepcional», com si hagués vingut una Dana o un «huracà que s'hagués menjat mitja ciutat». Afrucat té associades unes 82 empreses i a Ponent n'hi ha una setantena.

 

Mermes molt elevades

La presidenta d'Afrucat, Montse Baró, també ha alertat que la fruita es veurà afectada per unes mermes molt elevades ocasionades pel fred. Això provocarà que els agricultors rebin menys preu per quilo. A més, les elevades temperatures d'aquests dies, han sobtat la fruita que ja s'ha començat a collir, com els albercocs i això obligarà a retirar producte de les centrals. Per tot plegat, el sector calcula que durant tota la campanya, les centrals facturaran al conjunt de Catalunya uns 380 MEUR menys que una campanya normal. Aquesta xifra si es trasllada al mapa de Lleida se situaria en uns 350 MEUR menys.

 

Acord per convocar ajuts

El Departament d'Acció Climàtica i les organitzacions representades a la Taula Agrària van arribar dimecres a un acord per articular ajuts als sectors afectats per les gelades segons els màxims permesos per la normativa de la Comissió Europa. Això significa, segons el director general d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, Joan Gòdia, que el sol·licitant haurà de tenir més d'un 30% de danys i que l'ajut serà d'un màxim del 30%.

 

Dels ajuts se'n faran càrrec al 50% el Govern i el govern espanyol i la consellera Jordà ja ho ha traslladat al ministre Planas. Un cop validat per la UE, la previsió és que l'ajut es convoqui al juliol i Gòdia ha remarcat que l'objectiu és compensar “la gent més afectada, que té restriccions amb l'assegurança, per tal de poder afrontar la campanya amb condicions.