Catalunya Diari

El programa tècnic de la 146 Fira de Sant Josep inclourà 12 jornades a més de la 17a Borsa de Cereals, concursos i trobades professionals

Al voltant de 1.700 professionals van participar en aquestes sessions formatives en la passada edició de la Fira

La 146 Fira de Sant Josep ja té llest el programa de Jornades Tècniques que es portaran a terme en el marc del certamen d’enguany, el qual obrirà portes del 16 al 19 de març, i que inclourà fins a 12 sessions formatives a més de la 17a Borsa Interpirinenca de Cereals, el 21è Concurs de conducció de Carretilles d’elevació, organitzat per la firma Tallers Antoni Miquel, i reunions professionals. Recordar que aquestes sessions, que estan organitzades des del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, així com des d’associacions, sindicats agraris i altres col·lectius i entitats del sector, i en col·laboració amb Fira de Mollerussa, van comptar l’any passat amb la participació d’uns 1.700 professionals. Així ho ha explicat aquest matí el director de Fira de Mollerussa, Poldo Segarra, durant la roda de premsa de presentació el programa de jornades tècniques, un programa que ha definit com a «molt complet» i amb una gran part de jornades «ja plenament consolidades».

Les propostes han arrencat aquest dimecres amb la XVII Jornada Intercomarcal sobre el cultiu del panís, una sessió coorganitzada per l’ens firal, el Departament d’Agricultura i l’IRTA. Trobada de referència del sector productor de panís a Catalunya, les ponències previstes enguany abordaran diferents temàtiques sobre el maneig agronòmic del cultiu com ara les plagues amb més importància, la situació actual de control de les males herbes més problemàtiques o el comportament dels nous híbrids.

Poldo Segarra durant la presentació de les Jornades Tèniques 2018.
Poldo Segarra durant la presentació de les Jornades Tèniques 2018. | LleidaDiari.cat

Pel que fa a la resta de jornades, la major part d’aquestes es desenvoluparan durant els dies de celebració de la fira, concretament els dies 16, 17 i 19 de març, si bé la de demostració en camp es realitzarà un cop passat el certamen, dijous 22 de març, i amb el títol Demostració de maquinària agrícola per a la manipulació de productes agraris.  


Destacar el III Aplec de joves del camp: com veiem els joves la nostra professió? Aquesta convocatòria, que se celebrarà dilluns dia 19 i que esdevé una de les apostes del DARP, arriba enguany a la seva tercera edició amb l’objectiu de constituir-se en fòrum de trobada i debat per als joves pagesos. «Volem que els joves que comencen tinguin Mollerussa i la Fira de Sant Josep com a lloc de referència i punt de trobada», ha afegit Segarra. L’any passat, l’aplec va reunir 300 assistents. 

L'estimació provisional de visitants durant la fira és de 180.000 persones.
Milers de persones visiten cada any la Fira de Sant Josep de Mollerussa. | LleidaDiari.cat

 

El dia inaugural de la 146 Fira de Sant Josep, divendres dia 16 de març, estan programades cinc jornades, tres de les quals tractaran temes com l’exportació a l’empresa agroalimentària organitzada pel DARP–, els principals problemes sanitaris en fruiters de llavor i cereals d’hivern –Associació de Tècnics d’ADV de Lleida– o la predicció de la pedra – Servei Meteorològic de Catalunya i ADV Terres de Ponent –, mentre que les altres dues activitats previstes són l’apartat InnoEspai –IRTA–, que va néixer fa tres anys i que vol ser la plataforma per a l’exposició de noves tècniques en agricultura –enguany es presentaran sis novetats en productes fitosanitaris– i la presentació –organitzada per Unió de Pagesos– del llibre de Montserrat Tura, República pagesa. Vindicació del Catalanisme Rabassaire.

El mateix divendres dia 16 tindrà lloc també la 17a Borsa Interpirinenca de Cereals, una trobada que l’any passat va aplegar 400 inscrits procedents de diferents punts de l’Estat espanyol, Europa -especialment del sud de França i Suïssa, a més d’Itàlia i Rússia- i amb la participació des de fa dos anys d’operadors dels Estats Units i, per primer cop l’any passat, de l’Argentina. 

El programa de jornades es continuarà dissabte dia 17 amb tres jornades més sobre les necessitats hídriques dels cultius llenyosos – DARP –, les alternatives de producció en cultius herbacis i novetats DUN 2018 – JARC – i la ITV dels vehicles agrícoles, una jornada aquesta última que està organitzada per l’Associació Provincial d’Empreses d’Automoció, en el marc del conveni signat amb Fira de Mollerussa, i Applus Iteuve. 

Per últim, el dilluns dia 19, i a més del III Aplec de joves del camp, es farà una altra sessió titulada Mesures de gestió de crisi en el sector de la fruita dolça: necessitats d’un pla d’arrencada urgent, jornada organitzada per Unió de Pagesos.

El director de Fira de Mollerussa ha afegit que la Fira de Sant Josep és també punt de trobada on diferents entitats i col·legis professionals celebren reunions com és el cas de la FEMAC o el Col·legi d’Enginyers Tècnics Agrícoles de Catalunya de la demarcació de Lleida.


Comentaris

envia el comentari