Catalunya Diari

El projecte Piroslife posa en marxa un programa de captura i seguiment d'óssos al Pallars i l'Aran

L'objectiu és col·locar-los un collar GPS per tenir els animals localitzat i millorar en la prevenció de danys

El projecte Piroslife ha posat en marxa un programa de captura i seguiment d'óssos al Pallars i l'Aran. L'objectiu d'aquesta iniciativa és triple; agafar experiència i expertesa en la captura i seguiment de l'os per poder respondre a emergències adequadament; millorar l'estudi científic de l'animal, amb la col·locació de collar GPS, per saber la dispersió que fan; i millorar la prevenció de danys amb el control constant dels animals. Per fer la captura ja s'ha col·locat una gàbia al Pallars Sobirà i està previst posar-ne dos més; la segona a la Val d'Aran i la tercera en un lloc per determinar encara. Les gàbies són de ferro de forma de cub cilíndric, d'uns tres metres de longitud. Quan entra l'os a la gàbia, es tanca automàticament la porta i el sistema s'activa. Un equip d'entre deu i quinze tècnics i veterinaris s'hi trasllada immediatament per sedar-lo, agafar mesures, mostres, i col·locar-li un collar amb el GPS.

Primer pla de la gàbia de ferro de forma de cub cilíndric, d'uns 3 metres de longitud que s'ha col·locat al Pallars Sobirà
Primer pla de la gàbia de ferro de forma de cub cilíndric, d'uns 3 metres de longitud que s'ha col·locat al Pallars Sobirà | LleidaDiari.cat

El collar es pot programar perquè avisi expressament quan l'animal s'aproximi a una determinada àrea i d'aquesta manera poder prevenir danys. Està previst que les gàbies estiguin operatives fins a finals de juny i depenent de l'evolució del projecte es pot perllongar el seu ús durant els mesos de setembre i octubre. La tercera gàbia que encara s'ha de decidir on es col·locarà, està cedida per França i s'està pendent de disposar dels últims permisos per utilitzar-la. La població d'óssos als Pirineus ha arribat el 2017 als 43 exemplars identificats entre Catalunya, Aragó, Navarra i França. El gruix de la població (41) es localitza a la zona central, que inclou una superfície d'uns 4.000 quilòmetres quadrats que abasta el Pirineu de Lleida i l'Aran, l'Alta Garona i l'Arieja. Els altres dos exemplars s'han localitzat als Pirineus Atlàntics, encara que també s'han apropat als Pirineus centrals.

Goiat, l' ós bru eslovè que s'ha alliberat als Pirineus centrals
Goiat, l' ós bru eslovè que s'ha alliberat als Pirineus centrals | Redacció - Fotografia: Generalitat de Catalunya

 

En els últims anys, la distribució d'óssos als Pirineus s'ha ampliat, passant d'estar presents en una àrea de 3.800 quilòmetres quadrats el 2015 a ocupar-ne 4.900 actualment. Concretament, a Catalunya, el 2017 s'han identificat 25 exemplars (deu mascles, dotze femelles i tres amb sexe no identificat). Les xifres corroboren la tendència a l'alça de la població d'ossos, que ha anat creixent els últims anys, passant de 31 individus el 2014 i 32 el 2015 a 41 el 2016. Així, a més dels set nous cadells (dos mascles, una femella, i quatre amb sexe no identificat), els 43 exemplars identificats el 2017 es divideixen en 21 adults (set mascles i catorze femelles) i 15 subadults de dos, tres i quatre anys (nou mascles, cinc femelles i un amb sexe no identificat).


Comentaris

envia el comentari