Catalunya Diari

Prova pilot dels Mossos per controlar amb càmeres els pobles petits sense policia local

Durarà un any i hi participen cinc municipis del Gironès, Osona, Solsonès i Moianès que signaran un conveni amb Interior

Els Mossos d'Esquadra, en un control.
Imatge d'arxiu d'un agents dels Mossos d'Esquadra, en un control. | ACN

Els Mossos d'Esquadra començaran a rebre en directe les imatges de les càmeres de videovigilància de pobles petits que no tenen policies locals. Fins ara, quan la policia necessitava tant les gravacions com les lectures de matrícules, havien d'anar-les a buscar a l'empresa de seguretat que gestiona els dispositius. És a dir, a posteriori del delicte. Ara, però, les rebran directament al seu servidor, gràcies a una prova pilot que s'engegarà amb cinc municipis del Gironès, Osona, el Solsonès i el Moianès. Tots ells signaran un conveni amb Interior. La prova pilot durarà un any. L'alcalde de Sant Julià de Ramis (Gironès), Marc Puigtió, un dels que hi participa, destaca que això permetrà ser «molt més proactius» a l'hora de combatre la inseguretat.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!


Sant Julià de Ramis té instal·lades nou càmeres de videovigilància des del mes de març. Estan repartides entre els diferents accessos al poble –aquí, n'hi ha cinc- i també a Medinyà. Els aparells graven imatges de la zona i també tenen lectors de matrícules. Això permet saber, per exemple, quins cotxes accedeixen a urbanitzacions com el Golf o veïnats com Montagut i el Camp de les Comes. L'alcalde d'aquesta localitat, Marc Puigtió, explica que els dispositius tenen «efecte dissuasiu». Però també admet que, en cas que les càmeres captin algun cotxe sospitós o que ja estigui 'fitxat', això no se sap fins que es fa el buidatge per part dels Mossos.

Prova pilot d'un any

Ara, però, això canviarà. Perquè Sant Julià de Ramis és un dels cinc pobles catalans que signarà un conveni amb el Departament d'Interior perquè els Mossos visionin en temps real tot allò que captin les càmeres de videovigilància. Les imatges, i també les lectures de matrícules, s'enviaran directament al servidor de la Direcció General de la Policia.

El conveni forma part d'una prova pilot que durarà un any. Sant Julià és l'únic poble gironí que hi participa. I a més d'ell, també subscriuran acords amb Interior Sant Vicenç de Torelló i Sant Julià de Vilatorta (Osona), Sant Llorenç de Morunys (Solsonès) i Castellcir (Moianès).

Marc Puigtió explica que l'acord amb Interior era «totalment necessari» per poder ser «molt més proactius» a l'hora de combatre la delinqüència. Perquè quan un cotxe sospitós passi per davant d'una de les càmeres, els Mossos d'Esquadra rebran l'alerta immediatament.


Comentaris

envia el comentari