Proven a Alguaire un dron que pot ‘caçar’ drons hostils en espais com aeroports

Imatge de la torre de l'Aeroport de Lleida-Alguaire enmig d'un cel blanc de boira | LleidaDiari.cat

 

L'empresa Coserima, ubicada a Barcelona, està duent a terme aquesta setmana a l'Aeroport de Lleida-Alguaire proves del sistema tecnològic innovador que està desenvolupant mitjançant l'ús d'un dron per tal de poder interceptar drons hostils en instal·lacions com ara aeroports o àrees restringides on no es poden fer servir sistemes d'inhibició. Un cop el sistema antidron detectaria l'aparell hostil, comunicaria automàticament les seves dades (coordinades, l'alçada i la velocitat) al dron que la firma ha anomenat Argus Predator i aquest el localitzaria, l'enfocaria amb una càmera d'alta resolució i començaria a seguir-lo, sense necessitat de pilotar-lo.

 

Quan el programari consideraria que és el moment oportú, dispararia una xarxa i capturaria el dron hostil i, posteriorment, el traslladaria a un lloc segur. Es tracta d'un sistema «complex» l'objectiu del qual es poder capturar drons hostils en àrees restringides com ara aeroports on la normativa no permet utilitzar sistemes d'inhibició per aturar la possible presència d'un aparell hostil. «A partir d'un programari específic que combina electrònica i tecnologies com ara la intel·ligència artificial i la realitat augmentada estem configurant un sistema que evitaria la invasió en aquest tipus d'instal·lacions», ha explicat el gerent i responsable d'operacions de Coserima, Peter Srnec. L'empresa està ubicada a Barcelona tot i que ha desenvolupat part del programari tecnològic a la República Txeca.

 

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

 

El sistema antidron detectaria l'aparell hostil

El sistema antidron detectaria l'aparell hostil i, automàticament, es comunicarien dades com ara les seves coordenades, alçada i velocitat al dron Argus Predator perquè pogués interceptar-lo. Gràcies al programari i maquinari desenvolupat per Coserima, l'aparell localitzaria el dron hostil i l'enfocaria amb una càmera d'alta resolució que li permetria seguir-lo, sense necessitat que el dron fos controlat per cap operador. Un cop el sistema consideraria que és el moment idoni, l'aparell llençaria una xarxa i capturaria el dron hostil i el transportaria fins a un lloc segur, ja que «a banda de ser un dron espia, podria portar una càrrega explosiva o algun tipus de material perillós», segons ha dit Srnec. Posteriorment, s'avisaria als cossos de seguretat perquè se'n fessin càrrec.

 

La firma està treballant ara per acabar de perfeccionar aquest sistema antidron i, en concret, per poder immobilitzar un dron hostil per tal que l'Argus Predator «ho tingui més fàcil a l'hora de caçar-lo». «En uns tres mesos podríem disposar del sistema plenament operatiu i ja es podria instal·lar en un aeroport en fase de proves», segons ha exposat Peter Srnec. A banda de poder interceptar drons hostils, el sistema tecnològic desenvolupat per Coserima per poder operar drons de forma autònoma, sense necessitat que cap persona els guiï, també es pot adaptar a diferents usos i per obtenir diferents tipus de dades o d'imatges. L'aparell és pot preprogramar perquè porti a terme una missió determinada i, a més, pot portar diferents tipologies de caixes de càrrega per transportar objectes. L'objectiu és «fer un vestit a mida» del client i adaptar la tecnologia i el maquinari a les seves necessitats i a les tasques operatives que hagi de dur a terme, ha explicat el responsable de l'empresa.

 

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

 

Durant aquesta setmana, responsables de Coserima, han estat fent demostracions del sistema en què treballa l'empresa a l'Aeroport de Lleida-Alguaire. En concret, aquest dijous l'han mostrat a una empresa de seguretat que treballa per AENA. Les proves, però, s'han efectuat a l'exterior de l'aeroport lleidatà i s'han pogut dur a terme després d'haver sol·licitat l'autorització per tancar durant una estona l'espai aeri més proper, tenint en compte que la normativa europea no permet fer volar drons en el perímetre proper d'instal·lacions aeroportuàries.