Catalunya Diari

Punt i final a nou dies d'un Dansàneu més contemporani centrat en l'exhibició i en incentivar la producció

S'han ofert 26 espectacles i hi han assistit més de 2.000 persones

NUÀ, amb Raquel Gualtero i Anaïs Oliveras, dimarts a Sorpe
NUÀ, amb Raquel Gualtero i Anaïs Oliveras, dimarts a Sorpe | Joan Blanco

El Festival Dansàneu ha posat aquest diumenge el punt i final a la seva 27a edició amb la tradicional trobada de grups de cultura popular davant de la Llar d'avis d'Esterri d'Àneu, una trobada que ha comptat amb l'Esbart Dansaire Laurèdia, els Bastoners de les Valls d'Àneu, així com els gegants de Sort, entre altres.

La directora del Dansàneu, Rut Martínez, ha fet un balanç «molt positiu» del festival, que ha tingut lloc del 30 de juny al 8 de juliol. Així, ha destacat la consolidació que s'ha fet des de l'edició número 24 del nou model de festival, centrat en l'exhibició i en incentivar la producció de propostes que treballen en un diàleg entre tradició i modernitat i que té una vinculació molt important amb el patrimoni natural i arquitectònic de les Valls.

Durant nou dies el Dansàneu ha ofert 26 espectacles, entre ells, una estrena ('Galeusca') i un encàrrec del Dansàneu ('Nuà'). A més, s'ha presentat el laboratori de creació de Mal Pelo i la preestrena de Pilar de Dos. Hi han assistit més de 2.000 persones.

L'organització destaca que en l'edició d'enguany s'ha ofert un festival amb més dansa i amb un impuls ferm per la creació de nous projectes, sense oblidar la formació que es troba en l'ADN del festival. Segons els organitzadors, el Dansàneu és a hores d'ara un laboratori de creació en xarxa que té la voluntat d'impulsar noves produccions artístiques que tinguin la dansa i la música com a eix vertebrador i que des d'un punt de vista contemporani facin confluir modernitat i tradició. Alguns dels resultats més visibles d'aquesta edició han estat la producció 'Nuà' (amb la ballarina Raquel Gualtero i la soprano Anaïs Oliveras) presentada a Sorpe i el resultat del laboratori de creació realitzat a Santa Maria d'Àneu 'Invencions', a càrrec de la prestigiosa companyia Mal Pelo, amb una tríada de músics d'alt nivell i articulada a partir de la música de J. S. Bach i el projecte Galeuscat, que es va presentar ahir dissabte a Alós d'Isil, coincidint amb la celebració de la seva jornada de falles i en un escenari natural impactant.

Els organitzadors del festival, el Consell Cultural de les Valls d'Àneu, han explicat que els cursos de formació han comptat enguany amb un major seguiment que altres anys, atès que també s'han fet activitats adreçades als infants de l'Esplai d'Esterri d'Àneu, mentre que s'ha detectat una lleugera disminució de públic en relació als aforaments grans, sobretot divendres, tot i que no el consideren significatiu. «Les estrenes sempre impliquen un punt de risc, estem avesats a consumir també culturalment allò que coneixem però ens sentim còmodes amb aquesta mescla equilibrada entre la tradició més rigorosa que poden representar espectacles com el del Pont d'Arcalís i l'Esbart d'Andorra i el relat contemporani i un punt introspectiu, però d'una bellesa màxima, que han desplegat artistes com Mal Pelo», assegura Martínez. 

La consolidació dels maridatges, l'excursió amb visita guiada i acció performativa a Sant Pere del Burgal i l'alternança de propostes gratuïtes amb d'altres de pagament formen part d'aquest model polièdric que els responsables del Dansàneu busquen consolidar. «Ens posarem a treballar a partir de demà mateix per mantenir el nivell de qualitat i repercussió del Dansàneu, tant en clau interna, a les mateixes Valls, com també amb perspectiva de país», han afirmat. 


Comentaris

envia el comentari