La quarta campanya d’excavacions als jaciments medievals de les Esplugues i el Pui de Segur arrencarà dilluns

Pla de detall d'una perspectiva d'una part d'un dels jaciments medievals que s'excaven a la Pobla de Segur

La quarta campanya d'excavacions als jaciments medievals de les Esplugues i el Pui de Segur arrencarà dilluns que ve | LleidaDiari.cat

La quarta campanya d'excavacions arqueològiques als jaciments medievals de les Esplugues i el Pui de Segur, situats al terme municipal de la Pobla de Segur (Pallars Jussà), arrencaran el pròxim dilluns i s'allargaran fins al 28 d'agost. 

 

A causa de l'actual situació sanitària, les intervencions s'han hagut d'adaptar enguany als protocols de seguretat necessaris per evitar la propagació de la covid-19 i, en aquest sentit, s'ha elaborat un pla de treball per aconseguir poder continuar obtenint resultats efectius per a la recerca i la divulgació dels elements que s'hi trobin. L'objectiu és fer un 3D de les construccions de tots dos jaciments i excavar els paviments dels diferents períodes medievals.

 

[predef]lleidadiari-grup-de-facebook-598[/predef]

 

Delimitar i descobrir el màxim nombre de murs del sector iniciat els anys anteriors

L'estratègia a l'excavació del Pui de Segur consistirà en delimitar i descobrir el màxim nombre de murs del sector iniciat els anys anteriors. A més es continuarà buidant els enderrocs de l'interior de les cases, produïts durant l'abandonament dels segles XV-XVI. Mentre, a les Esplugues de Segur, es durà a terme el desempedregament de part la balma per poder fer un 3D i mostrar amb eines digitals el jaciment al públic que no pugui accedir-hi per limitacions físiques. Paral·lelament, es continuaran excavant els nivells alt medievals, de fa més de mil anys.

 

Aquestes excavacions, dirigides per l'arqueòleg de la Universitat de Barcelona (UB), Walter Alegría, estan incloses dins del projecte 'Muntanya viva. Assentaments, recursos i paisatges a la Catalunya medieval'; del qual els investigadors principals són la doctora Marta Sancho i Planas i el doctor Pau Castell Granados. En aquesta recerca participen estudiants dels graus d'arqueologia i història de la UB i es compta amb el suport de l'Ajuntament de la Pobla de Segur.