Catalunya Diari

Una quinzena d'alumnes es formaran a l'Escola de Pastors del Pallars Sobirà

El 61% dels participants de les deu primeres edicions estan vinculats a l'activitat agrària

Imatge de família dels alumnes de l'edició del 2018
Imatge de família dels alumnes de l'edició del 2018 de l'Escola de Pastors. | LleidaDiari.cat

L'11a edició de l'Escola de Pastors ha arrencat aquest dilluns amb un total de quinze alumnes (set dones i vuit homes). El curs es perllongarà fins al 12 d'abril i durant quatre setmanes, dels mesos de maig, juny, juliol i setembre. Aquesta escola pretén formar persones, sovint alienes al sector, per garantir el relleu generacional de la pagesia a Catalunya. Finalitzades les deu primeres edicions, el 61% dels alumnes, un total de 104, estan vinculats a l'activitat agrària: iniciant projecte propi, treballant per altri o fent de pastors de muntanya. Menys del 20% dels alumnes, un total de 67, no continuen. Enguany, la seu de l'Escola estarà a Llagunes, al municipi de Soriguera, al Pallars Sobirà.

Aquesta 11a edició, que enguany es realitzarà a Llagunes, compta, d'una banda, amb diversos formadors i formadores d'arreu del territori català en matèria i, de l'altra, amb un entramat de finques col·laboradores que acolliran alumnes en pràctiques durant quatre mesos. Les edats dels alumnes van des dels 21 fins als 46 anys, amb una mitjana d'edat de 30 anys. El 80% provenen de la demarcació de Barcelona. De Tarragona, Girona i fora de Catalunya compten amb un 7% d'alumnes cada una.

La principal orientació que trien els participants és la producció lletera

De nou, la principal orientació que trien els participants és la producció lletera vinculada tant a cabres com ovelles. En aquest sentit l'Escola de Pastors de Catalunya està ajudant a formar una generació que torna a agafar la producció lletera com a principal activitat, sempre des d'una postura de producció ecològica i tenint com a base de l'alimentació la pastura natural. Des de l'inici de l'Escola de Pastors l'any 2009 ha rebut 431 sol·licituds per accedir-hi. Aquesta dada, segons els responsables de l'Escola, és significativa tenint en compte que la majoria d'Escoles Agràries oficials tenen una davallada molt important d'alumnes.

Destacar que l'Escola de Pastors, participa en el projecte innovador del Ministeri d'Agricultura, la Red de Espacios Test Agrarios (RETA), mitjançant el qual es vol desenvolupar una xarxa d'espais test. Un espai test és un espai de testeig d'activitats agràries, ramaderes o forestals, en el qual una persona emprenedora pot provar la seva idea de negoci. Els espais test tenen l'objectiu estratègic de fomentar el relleu generacional del sector primari, buscant la incorporació de nous agents que fomentin la innovació al sector. Aquests espais test són espais on potencialment es podran instal·lar els alumnes de l'Escola de Pastors per testar el seu projecte facilitant així, l'accés a la terra i maximitzant les garanties d'èxit del projecte ramader que vulguin desenvolupar.

Una pastor amb un ramat de cabres
Una pastor amb un ramat de cabres | LleidaDiari.cat

 


Comentaris

envia el comentari