Catalunya Diari

Una quinzena de vaques ocupen un monestir lleidatà

L'Associació Amics de Tragó ha informat la CHE, propietària dels terrenys, que s'ha compromès a arreglar la tanca

Una quinzena de vaques han ocupat el Monestir de Santa Maria de Vallverd, al desaparegut poble de Tragó, a Ós de Balaguer (Noguera).

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Aquest monestir està declarat com a Bé d'Interès Local i pendent de ser declarat com a Bé d'Interès Nacional. Aquest va ser restaurat pel Govern i l'Ajuntament d'Os, a finals del 2020. A més a més, la Diputació de Lleida hi va fer el 2018 una actuació que va deixar al descobert unes runes romanes. La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), propietària dels terrenys, va col·locar una tanca al voltant per protegir l'espai, però les vaques d'un ramader amb permís per pasturar a la zona han aconseguit accedir-hi, posant en risc la integritat del monestir. L'Associació Amics de Tragó de Noguera van informar per carta la CHE, que s'ha compromès a reforçar la tanca. 

Una vaca davant del Monestir de Santa Maria de Vallverd. Imatge del juny de 2021.
Una vaca davant del Monestir de Santa Maria de Vallverd. | LleidaDiari.cat

Que ha passat?

Les vaques pasturen lliurement al voltant del monestir, dins de la tanca de protecció, que es protegeixen del sol sota el monument. No hi són sempre, però s'hi poden trobar sovint. El motiu és que la granja del ramader està a només uns 300 metres del monestir i que la porta del corral està oberta perquè els animals puguin sortir i entrar, ja que tenen permís de la CHE per pasturar per la zona. 


El vicepresident de l'Associació Amics de Tragó de Noguera reconeix que és «incompatible» l'accés «involuntari» de les vaques amb la recuperació del monestir a través d'inversions públiques. En el mateix sentit s'ha pronunciat l'alcaldessa d'Os de Balaguer, Estefania Rufach, que lamenta que les vaques «campin lliurement» i posin en risc el monument, després d'haver-s'hi fet diverses inversions per restaurar-lo i mantenir-lo dempeus. «Els animals provoquen brutícia i malmeten la zona», explica, i per això demana a la CHE que arregli la tanca i la reforci per evitar que les vaques hi puguin tornar a accedir. 


Per la seva banda, des de la CHE reconeixen que l'Associació els ha fet saber el problema amb la tanca i els animals i asseguren que ho arreglaran en breu, tot i que no posen data. Recorden que, tot i que van cedir el monestir a l'Ajuntament d'Os, va ser la CHE, propietària dels terrenys, qui va assumir la instal·lació d'un tancat «pel bé de tots». Es mostren convençuts que la tanca ha patit un acte vandàlic i que per això està en mal estat i demanen responsabilitat per part de tothom i que es tingui cura de l'entorn.

 


Comentaris

envia el comentari