Catalunya Diari

Els raiers de Coll de Nargó ultimen la construcció dels sis trams que faran servir per a la baixada de dissabte

L'organització preveu ampliar l'any vinent el ventall d'activitats de la festa, coincidint amb la seva trentena edició

Pla general on es veuen diverses persones construint els sis trams
Pla general on es veuen diverses persones construint els sis trams | LleidaDiari.cat

Les embarcacions de fusta tornaran a navegar pel riu Segre aquest dissabte al migdia en el marc de la 29a Baixada dels Raiers de Nargó. Els membres de l'entitat que promou la festa, amb la qual es commemora l'antic ofici que consistia a transportar aquest material des del Pirineu i fins a la Plana de Lleida o les Terres de l'Ebre, ultimen aquests dies previs la construcció dels sis trams que, un cop dins l'aigua, s'uniran de tres en tres per formar un rai. A cadascun d'ells hi pujaran unes cinc o sis persones per fer-los recórrer una distància d'uns 500 metres, a la zona de la Platgeta. Posteriorment, la celebració es traslladarà a la plaça de l'Ajuntament de Coll de Nargó (Alt Urgell) on es durà a terme, entre d'altres, el tradicional homenatge a les dones dels raiers. Precisament, de cara al trentè aniversari, que es complirà el 2019, es vol ampliar el ventall d'activitats i que aquestes ocupin més dies.

Dues persones treballant en la unió dels troncs, amb branques de bedoll, que conformen un dels trams que s'utilitzarà per fer un rai per a la 29a Baixada dels Raiers
Dues persones treballant en la unió dels troncs, amb branques de bedoll, que conformen un dels trams que s'utilitzarà per fer un rai per a la 29a Baixada dels Raiers | LleidaDiari.cat

 

Els troncs de pi, o les bigues com en diuen els raiers, són l'element principal per construir els trams, els quals es foraden pels extrems per poder-los unir entre ells amb branques tendres de bedoll. Una tasca que durant aquesta setmana estan duent a terme diferents membres de l'Associació de Raiers de la Ribera del Segre, a més de diversos veïns de Coll de Nargó, per tal de tenir enllestides les embarcacions que faran servir per a la baixada d'aquest dissabte. La festa s'iniciarà a les deu del matí a la zona de la «Platgeta» amb l'Enraiada, que consisteix a unir de tres en tres aquestes peces per formar un rai, i a les dotze del migdia tindrà lloc la tradicional baixada, que arriba a la 29a edició.

Pla general on es veu una persona preparant un dels troncs que es farà servir per construir els rais
Pla general on es veu una persona preparant un dels troncs que es farà servir per construir els rais | LleidaDiari.cat

 

Enguany es preveu recórrer una distància d'uns 500 metres com a conseqüència de les elevades reserves d'aigua que hi ha al pantà d'Oliana, que impossibiliten dur a terme un trajecte més llarg. Per aquest motiu, un cop acabada la baixada, s'ha programat un vermut popular en aquest mateix punt, previ al dinar i a l'homenatge a les dones dels raiers que es desenvoluparan a la plaça de l'Ajuntament de Coll de Nargó. Finalment, la celebració es tancarà amb un seguit de jocs populars raiers. L'entitat organitzadora de la festa, aprofitant que el 2019 es complirà el seu trentè aniversari, vol incloure-hi noves activitats i intentar que la celebració s'allargui més d'un dia, tal com ha explicat un dels seus membres, Emili Molins. En aquest sentit, algunes de les propostes en les quals s'està treballant són la programació d'algun concert o d'una exposició. Tot plegat, per potenciar la divulgació d'aquest antic ofici que, al seu dia, va arribar a ocupar a més d'un 90 per cent dels homes que vivien a la població.

 

L'ofici de raier

Molins, que ha participat en la festa durant prop de 20 anys, explica que navegant per un petit tram del riu es pot arribar a «imaginar el que feien els padrins que baixaven des de la Seu d'Urgell, Puigcerdà o Andorra» fins a arribar a Lleida o Tortosa. En aquest sentit, considera que el transport de la fusta per l'aigua suposava una tasca molt dura, tenint en compte que eren molts els rais que hi baixaven amb només dues persones a sobre de cadascun d'ells. L'ofici de raier va perdurar fins al primer terç del segle XX, quan el transport per carretera es va anar imposant i la construcció dels pantans feia molt difícil continuar amb la navegació fluvial. Les primeres baixades se solien fer entre els mesos de febrer i març, aprofitant que el riu baixava amb més força pel desgel, i solien allargar-se fins al juny. La majoria de les persones que s'hi dedicaven també feien de picadors i per tant s'encarregaven, prèviament a l'època del transport, d'anar al bosc a tallar els troncs de fusta.


Comentaris

envia el comentari