Catalunya Diari

Raimat promou un parc de natura que serà el més gran del país dins d'una finca vinícola

L'espai s'obrirà al públic la primavera del 2021 i els visitants podran observar-hi diferents espècies de flora i fauna

Imatge d'un dels estanys de la finca del celler de Raimat, en una imatge d'arxiu.
Raimat promou un parc de natura de 700 hectàrees que serà el més gran del país dins d'una finca vinícola | LleidaDiari.cat

El celler Raimat, al Segrià, convertirà 700 hectàrees de la seva finca en un parc de natura visitable on el públic podrà descobrir més de cent espècies de fauna i un centenar més de flora de gran valor.

El projecte, pioner a Catalunya i únic a Europa, permetrà gaudir de la riquesa natural de la zona on conviuen ocells aquàtics, rapinyaires, mamífers, alzinars centenaris i els conreus de vinya. L'objectiu és esdevenir un nou atractiu de turisme de natura i familiar a Catalunya, ja que també disposarà de diferents rutes per recórrer a peu o en bicicleta. La senyalització i les obres de construcció del centre d'interpretació ja estan en marxa i la previsió és que Raimat Natura obri portes durant la primavera del 2021 i sigui d'accés gratuït.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Les finques de Raimat s'han convertit en un reducte de biodiversitat

Les finques de Raimat s'han convertit en un reducte de biodiversitat i en una de les zones de Catalunya més interessants per a l'observació d'ocells. El fet que l'espai compti amb zones humides (estanys), no s'hi practiqui la caça i que els ocells puguin trobar-hi aliment, ha afavorit que Raimat hagi esdevingut un refugi i punt de cria de rapinyaires i ocells aquàtics de tota mena.

Això fa que, tant a la tardor-hivern com a la primavera-estiu, s'hi instal·lin una varietat d'ocells que només es podrien trobar en zones com ara el Delta de l'Ebre, els Aiguamolls de l'Empordà o l'estany d'Ivars i Vila-sana. A l'hivern, s'hi instal·len aus migratòries després de passar els mesos de calor a països nòrdics. Algunes viuen en les zones humides de la finca. Destaquen les famílies d'ànecs cullerot, morells, cap roig, de plomall i xocolater, ànecs cuallargs i fins a quinze espècies diferents.

Raimat també és un lloc de refugi per a ocells rapinyaires protegits i pràcticament desapareguts a Europa entre els quals l'àliga cuabarrada, l'arpella i el milà reial. També s'hi poden trobar algunes espècies estèpiques com ara el sisó o estepàries com és el cas del gaig blau, el samarlic o torlit i les cogullades, o altres amb un plomatge atractiu com ara l'oriol, l'abellerol i picots. A l'estiu, Raimat es converteix en zona de cria i reproducció de nombroses espècies protegides i s'hi poden veure cabussons emplomallats; fotges; gallinetes d'aigua; bernats pescaires, entre d'altres.

A banda, als estanys de Raimat Natura s'hi poden veure llúdrigues i tortugues de rierol. La finca també compta amb la presència d'espècies més comunes com ara conills, llebres, genetes, guineus i fagines, tot i que es mouen principalment de nit i són més difícils d'observar. La flora de la zona també inclou espècies de gran valor, així com un alzinar centenari amb nombroses espècies característiques de les brolles continentals.

Un nou atractiu de turisme de natura i familiar

Raimat Natura vol convertir-se un nou atractiu turístic per a la zona, especialment enfocat al turisme familiar a l'exterior, als amants de la natura i als aficionats a l'ornitologia. També pretén acostar Raimat als veïns de Lleida i rodalia perquè puguin gaudir de l'entorn que els envolta. En arribar, el visitant es trobarà un centre d'interpretació, que s'està construint, on se l'informarà de les zones visitables d'interès. Després, podrà iniciar la visita a peu o en bicicleta triant diferents recorreguts disponibles que poden arribar als 50 quilòmetres.

El circuit al voltant de l'estany, una zona privilegiada per observar aus, estarà adaptat per a persones amb dificultats físiques. En diferents punts, el visitant trobarà cartells informatius amb continguts audiovisuals sobre les espècies que hi habiten. Altres punts d'interès seran l'avinguda de les varietats, on en un breu passeig es poden descobrir fins a deu varietats de raïm o l'alzinar centenari que es conserva en un extrem de la finca.


Comentaris

envia el comentari