Catalunya Diari

Un ramader d'Alcarràs redueix un 11% les emissions de CO₂ millorant la dieta de les vaques

Se'ls dona un pinso «d'adaptació», que conté més fibra

Pla mitjà on es poden veure diverses vaques menjant en una grana d'Alcarràs
Pla mitjà on es poden veure diverses vaques menjant en una grana d'Alcarràs | LleidaDiari.cat

Un ramader d'Alcarràs (Segrià), Ricard Godia, ha aconseguit reduir un 11,2% les emissions de gasos d'efecte hivernacle de les seves explotacions de vaques millorant la dieta dels animals i també alguns aspectes de la gestió de la granja. Des de fa tres anys, la seva és una de les 120 explotacions que hi ha arreu de l'Estat on l'Associació Espanyola de Productors de Bestiar Boví de Carn (Asprovac) està portant a terme estudis demostratius per veure com es poden reduir les emissions de CO₂ en aquestes instal·lacions.

Godia assegura que els canvis no li han suposat cap «sobre cost» econòmic tot i que sí que ha d'invertir més temps a estar pendent dels animals, els quals considera que milloren considerablement la productivitat.

No li han suposat «massa daltabaix»

Ricard Gòdia ha explicat que els canvis que des de fa tres anys està aplicant a la seva explotació de vaques no li han suposat «massa daltabaix» sinó que són una qüestió de «voluntat i voler-hi dedicar una mica més de temps» per tal de poder afegir un «granet de sorra» per frenar el canvi climàtic. Segons el ramader, el més important és «parar compte» en l'edat de cada animal a l'hora d'alimentar-lo de manera que s'ha de fer una adaptació el màxim d'eficient possible per aprofitar el 100% del producte alimentari.

D'aquesta manera, segons Godia, la diferència entre una explotació convencional i la seva és que ells varien l'alimentació a mesura que les vaques van creixent. Així, quan arriben al principi se'ls dona un pinso «d'adaptació», que conté més fibra; a la mitjana edat un pinso una mica més ric; quan són una mica més grans un pinso amb una mica més de proteïna; al tram final es resta proteïna i s'aporta més grassa. Tot plegat amb pinsos «verds» a base de cereals.

Pla mitjà on es poden vaques menjant en una grana d'Alcarràs
Pla mitjà on es poden vaques menjant en una grana d'Alcarràs | LleidaDiari.cat

 

També en matèria d'alimentació, quan les vaques són petites, en aquesta granja se'ls subministra la llet justa pel que necessita l'animal mitjançant un sistema informatitzat que no permet que en prenguin més del compte. D'altra banda, Godia remarca que també han millorat molt el tractament de les dejeccions, amb una neteja més constant de les quadres per no deixar que fermentin els fems a l'explotació sinó que els porten de seguida a la planta de compostatge per fer-ne compost i adob fertilitzant.

L'ús de plaques solars per a disposar d'energia elèctrica

Respecte a la gestió de la instal·lació, un dels canvis que hi ha és el de l'ús de plaques solars per a disposar d'energia elèctrica, col·locades al teulat d'una de les naus. Així mateix, la maquinària que es fa servir a la granja per netejar els fems i fer altres tasques, està adaptada als nous sistemes de menys emissió. Finalment, un altre dels factors fonamentals és que l'explotació compti amb molts arbres que absorbeixen una part important de les emissions de CO₂.

Quan es va iniciar l'estudi fa tres anys l'explotació comptava amb uns 650 caps de bestiar i actualment n'hi ha una mica més. No es preveu variar aquesta xifra per tal de mantenir una "foto fixa" de l'abans i el després a l'hora de fer la comparativa de dades amb els canvis que es van aplicant a la granja. Els primers resultats d'aquest estudi han estat explicats aquest divendres en el marc d'una jornada d'Asprovac a la 65a Fira Agrària de Sant Miquel que va començar aquest dijous a Lleida. Després de les conferències en seu firal aquest divendres s'ha fet la visita demostrativa a l'explotació d'Alcarràs.

Pla mitjà on es poden veure les plaques solars instal·lades al teulat
Pla mitjà on es poden veure les plaques solars instal·lades al teulat | LleidaDiari.cat

 

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari