Catalunya Diari

Ramaders de Lladorre denuncien el comportament «anòmal» del bestiar

Dues explotacions han hagut de recollir els animals amb «molta antelació» amb símptomes d'estrès i pèrdua de pes

Pla general d'un ramat de vaques baixant de la muntanya de Lladorre, al Pallars Sobirà
Ramaders de Lladorre denuncien el comportament "anòmal" del bestiar i ho relacionen amb la presència de l'ós | LleidaDiari.cat

Els ramaders que tenen el bestiar a la muntanya de Lladorre (Pallars Sobirà) han denunciat que aquest any s'han vist obligats a recollir els animals amb «molta antelació» a causa del comportament «anòmal» dels animals. Els pagesos ho relacionen directament amb la presència de l'ós. Les dues explotacions diuen els animals presentaven símptomes «d'estrès i pèrdua de pes».

Aquesta «situació sobrevinguda» a més de provocar «maldecaps de maneig» i pèrdues d'animals ha generat costos econòmics afegits com haver de mantenir el bestiar a les explotacions un mes abans del que hauria de ser.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Els animals ja van abandonar les pastures d'alçada, un mes abans del previst

Els ramaders han dit que els animals ja van abandonar les pastures d'alçada, un mes abans del previst, i no per manca de menjar. La situació es va agreujar especialment des de la segona quinzena de setembre, quan cada dia el bestiar boví intentava abandonar les zones baixes de pastura. AIxò va provocar que pràcticament fos «impossible» controlar els animals, tot i l'existència d'un pas canadenc i de filats electrificats.

Els pagesos denuncien que aquesta situació coincideix amb l'aparició d'animals ferits com una vaca morta «amb signes evidents de la presència de l'ós» i una altra de desapareguda. Els ramaders han afirmat que en aquesta zona hi ha hagut observacions d'ossos i han afegit que aquesta situació és contrastable en bona part, ja que una part dels plantígrads porten collars amb localitzador GPS, per la qual cosa es poden resseguir els moviments que constaten la situació descrita durant aquest període de temps.

Els ramaders han dit que s'han vist obligats a recollir el bestiar oví a les explotacions amb molta antelació, d'una banda per evitar mals majors, però també davant la «impossibilitat física» de mantenir-los en la zona de pastura. L'Associació de Ramaders del Pallars Sobirà s'ha solidaritzat amb els ramaders afectats i s'ha adherit a totes les reclamacions i a denunciar la greu situació que han viscut aquest estiu havent de treure el bestiar entre un mes i un mes i mig abans del que és habitual.


Comentaris

envia el comentari