Catalunya Diari

La Seu recuperarà el Congrés d'Educació, suspès per la situació política

A la trobada, en la qual es debatrà sobre el lideratge pedagògic i el treball en xarxa, s'esperen unes 300 persones

Reunió Seu d'Urgell
La localitat lleidatana que recupera un congrés suspès per la situació política | LleidaDiari.cat

El 9è Congrés d'Educació i Entorn, que acollirà la Seu d'Urgell del 30 de maig a l'1 de juny, estarà dedicat al lideratge pedagògic i el treball en xarxa dins l'àmbit de l'ensenyament. La trobada es durà a terme un any més tard del previst inicialment, ja que s'havia d'organitzar el maig de 2018 i es va posposar a causa de la situació política que hi havia a Catalunya en aquell moment.

A la present edició, que obrirà el període d'inscripcions el pròxim 4 de març, s'espera una participació d'unes 300 persones. Entre els ponents més rellevants que ja han confirmat la seva assistència hi ha l'especialista en lideratge Àngel Castiñeira, l'expert en neurociència David Bueno, i Xavier Prats, assessor especial de Teach for All.

L'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, ha explicat que la decisió de posposar el congrés, que en les darreres edicions s'havia celebrat amb caràcter bianual i que estava previst que es dugués a terme el mes de maig de 2018, va estar motivada pel «rebuig» a la situació política d'aquell moment, «amb la intervenció de la Generalitat de Catalunya per part del govern de l'Estat a través de l'article 155 i l'exili de la consellera Pontsatí».

  • NOU SERVEI DE LLEIDADIARI: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

La transformació educativa

Per la seva banda, el secretari de Polítiques Educatives de la Generalitat, Carles Martínez, ha volgut deixar clar que els models tradicionals on l'alumne era un «agent passiu» i «no interaccionava» i el més important era la transmissió del coneixement avui dia «no serveixen». A més, ha dit que cal dur a terme una transformació educativa amb «uns nous enfocaments d'aprenentatge» i ha acabat afirmant: «Només des de la perspectiva d'una educació que promou les competències i les habilitats que aquestes societats i economies necessiten podrem avançar».

En el mateix sentit s'ha pronunciat el ministre d'Educació del Govern d'Andorra, Eric Jover, que ha ressaltat que l'exigència d'avui dia implica formar «ciutadans responsables i crítics» per poder participar dels principals reptes de la societat, tasca que, ha afegit, no només l'han de dur a terme les famílies. A més, ha coincidit amb Martínez en la necessitat de transformar les polítiques que s'havien dut a terme anteriorment en aquest àmbit.

Mentre, el director dels serveis territorials d'Educació a Lleida, Carles Vega, ha destacat que l'ensenyament també ha de tenir en compte «l'entorn social», motiu pel qual el congrés està obert a tota la comunitat educativa més immediata però també al municipi que l'acull. Finalment, la vicepresidenta del Consell Comarcal de l'Alt Urgell, Cristina Barbens, ha explicat que aquesta trobada també serveix per situar el territori com un «referent» en l'àmbit educatiu.

  

Girarà entorn del lema 'Transformació educativa, xarxes i lideratge pedagògic'

El congrés, que girarà entorn del lema 'Transformació educativa, xarxes i lideratge pedagògic', està organitzat per l'Ajuntament de la Seu d'Urgell i el Consell Comarcal de l'Alt Urgell i compta amb la col·laboració del departament d'Educació i el Govern d'Andorra. Pel que fa al seu cartell d'experts, ha confirmat la seva assistència Àngel Castiñeira, doctor i llicenciat en Filosofia i Ciències de l'Educació per la Universitat de Barcelona (UB) i director i professor titular del departament de Ciències Socials d'ESADE; David Bueno, doctor en biologia i professor de genètica a la UB; i Xavier Prats, assessor especial de Teach for All; entre altres professionals de renom internacional.


Comentaris

envia el comentari