Recuperen sis basses als secans de la Noguera que estaven abandonades

Antigament eren punts molt freq√ľentats pels ramats i les persones on s'acumulava l'aigua de pluja i ara es vol que serveixin per reproduir amfibis
Pla general on es pot veure una de les basses recuperades als secans de la Noguera | LleidaDiari.cat

L'Associaci√≥ la Sabina, juntament amb la Societat Catalana d'Herpetologia i amb el suport de la Fundaci√≥n Biodiversidad del Ministerio para la Transici√≥ Ecol√≥gica i l'Ajuntament de Balaguer han dut a terme un projecte per recuperar basses als secans de la Noguera.

 

Aquests punts es restauraven antigament, ja que eren freq√ľentats per ramats i persones per√≤ amb el pas dels anys es van anar deteriorant i perdent el seu valor ecol√≤gic, en alguns casos, fins a desapar√®ixer definitivament. √Čs per aix√≤ que en el darrer any i en el marc del projecte s'han pogut recuperar fins a sis d'aquestes basses amb la finalitat que serveixin com a punts de reproducci√≥ d'amfibis o llocs d'abeurada per la fauna.

 

  • NOU SERVEI DE LLEIDADIARI: T'enviem les not√≠cies m√©s importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aqu√≠!
Pla mitjà on es poden veure dos ocells en una de les basses recuperades | LleidaDiari.cat

 

 

Qualifiquen els resultats de ¬ęsorprenents¬Ľ 

Els impulsors del projecte qualifiquen els resultats de ¬ęsorprenents¬Ľ tot i que les basses encara no s'han consolidat. Aquests punts on s'acumulava l'aigua de pluja es restauraven i es mantenien amb l'esfor√ß de pastors i pagesos. A m√©s tamb√© eren utilitzats com a punts de vital import√†ncia per moltes esp√®cies de fauna, en especial per amfibis, que trobaven en aquests llocs els espais idonis per a reproduir-se. Pels ocells est√®pics tamb√© eren ideals a l'hora d'anar a beure i refrescar-se.

 

Els resultats del primer any de recuperaci√≥ han estat ¬ęsorprenents¬Ľ segons els impulsors del projecte que asseguren que el gripau corredor, la granota verda i el gripau d'esperons han colonitzat tres d'aquestes basses. En aquest sentit, preveuen que en un futur tamb√© hi podrien arribar el gripau com√ļ i la granota de punts. En dues de les basses, les c√†meres autom√†tiques indiquen que els animals hi van cada dia amb esp√®cies d'ocells i tamb√© mam√≠fers que aprofiten per beure i refrescar-se.

 

En destaquen els torlits, les perdius, les cal√†ndries, el xoriguer petit, el gaig blau, els cabirols i els senglars. Tamb√© s'ha vist alguna xurra, una de les esp√®cies m√©s amena√ßades de la fauna catalana que t√© en aquests secans els darrers indrets on viu a Catalunya. Dins el mateix projecte s'ha fet una campanya d'erradicaci√≥ d'esp√®cies invasores a les basses com el cranc de riu americ√† i la canya.

Pla curt d'un ocell bevent aigua d'una bassa recuperada als secans de la Noguera | LleidaDiari.cat

 

 

També et poden interessar...Comentaris

envia el comentari