Recuperen sis basses als secans de la Noguera que estaven abandonades

Antigament eren punts molt freq√ľentats pels ramats i les persones on s'acumulava l'aigua de pluja i ara es vol que serveixin per reproduir amfibis
Pla general on es pot veure una de les basses recuperades als secans de la Noguera
Pla general on es pot veure una de les basses recuperades als secans de la Noguera | LleidaDiari.cat

L'Associaci√≥ la Sabina, juntament amb la Societat Catalana d'Herpetologia i amb el suport de la Fundaci√≥n Biodiversidad del Ministerio para la Transici√≥ Ecol√≥gica i l'Ajuntament de Balaguer han dut a terme un projecte per recuperar basses als secans de la Noguera.

 

Aquests punts es restauraven antigament, ja que eren freq√ľentats per ramats i persones per√≤ amb el pas dels anys es van anar deteriorant i perdent el seu valor ecol√≤gic, en alguns casos, fins a desapar√®ixer definitivament. √Čs per aix√≤ que en el darrer any i en el marc del projecte s'han pogut recuperar fins a sis d'aquestes basses amb la finalitat que serveixin com a punts de reproducci√≥ d'amfibis o llocs d'abeurada per la fauna.

 

  • NOU SERVEI DE LLEIDADIARI: T'enviem les not√≠cies m√©s importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aqu√≠!
Pla mitjà on es poden veure dos ocells en una de les basses recuperades
Pla mitjà on es poden veure dos ocells en una de les basses recuperades | LleidaDiari.cat

 

 

Qualifiquen els resultats de ¬ęsorprenents¬Ľ 

Els impulsors del projecte qualifiquen els resultats de ¬ęsorprenents¬Ľ tot i que les basses encara no s'han consolidat. Aquests punts on s'acumulava l'aigua de pluja es restauraven i es mantenien amb l'esfor√ß de pastors i pagesos. A m√©s tamb√© eren utilitzats com a punts de vital import√†ncia per moltes esp√®cies de fauna, en especial per amfibis, que trobaven en aquests llocs els espais idonis per a reproduir-se. Pels ocells est√®pics tamb√© eren ideals a l'hora d'anar a beure i refrescar-se.

 

Els resultats del primer any de recuperaci√≥ han estat ¬ęsorprenents¬Ľ segons els impulsors del projecte que asseguren que el gripau corredor, la granota verda i el gripau d'esperons han colonitzat tres d'aquestes basses. En aquest sentit, preveuen que en un futur tamb√© hi podrien arribar el gripau com√ļ i la granota de punts. En dues de les basses, les c√†meres autom√†tiques indiquen que els animals hi van cada dia amb esp√®cies d'ocells i tamb√© mam√≠fers que aprofiten per beure i refrescar-se.

 

En destaquen els torlits, les perdius, les cal√†ndries, el xoriguer petit, el gaig blau, els cabirols i els senglars. Tamb√© s'ha vist alguna xurra, una de les esp√®cies m√©s amena√ßades de la fauna catalana que t√© en aquests secans els darrers indrets on viu a Catalunya. Dins el mateix projecte s'ha fet una campanya d'erradicaci√≥ d'esp√®cies invasores a les basses com el cranc de riu americ√† i la canya.

Pla curt d'un ocell bevent aigua d'una bassa recuperada als secans de la Noguera
Pla curt d'un ocell bevent aigua d'una bassa recuperada als secans de la Noguera | LleidaDiari.cat

 

 

També et poden interessar...Comentaris

envia el comentari