Catalunya Diari

Regularan el cabal del riu Segre pel II Campionat de Quadratló a Balaguer

La Companyia adaptarà l’activitat tant a la Central Hidroelèctrica de Camarasa com a la presa de Lleida i al Partidor

Imatge de la concentració
Imatge de la concentració | LleidaDiari.cat

Aquest dissabte se celebraran dos esdeveniments aquàtics en els quals Endesa col·laborarà, un any més, amb la regulació del cabal del riu Segre. Per una banda, durant el matí es durà a terme el descens popular en piragua entre Torres de Segre i Seròs i, per l'altra, a la tarda, a Balaguer es disputarà el 2n Campionat de Catalunya de Quadratló.

En aquest sentit, la Companyia ajustarà, des de la tarda d'avui i fins a la de demà, l'activitat de la Central Hidroelèctrica de Camarasa, la presa de Lleida i el partidor de Balaguer. L'objectiu de les maniobres que es realitzaran és garantir el cabal ideal per al desenvolupament d'aquestes competicions.

Un cabal d'entre els 15 i 20 m³/s durant la jornada

Per a la primera activitat, de caràcter lúdic-social, es duran a terme les operacions de regulació necessàries per garantir un cabal d'entre els 15 i 20 m³/s durant la jornada, que començarà a les 10 del matí i finalitzarà a les 15 de la tarda. En concret, des de la central hidroelèctrica de Camarasa es turbinarà prou aigua des de les 17.00 hores de la tarda d'aquest divendres, fins a les 2 de la matinada. A més, la presa de Lleida obrirà les comportes des de les 23.00 hores de la nit de divendres fins a les 8 del matí del dissabte. Aquest descens compta any rere any amb un nombre creixent de participants, fins a 350 en l'última edició, que gaudeixen de l'activitat.

Per al quadratló de Balaguer, el turbinat de la central de Camarasa es mantindrà constant entre les 12 i les 16 hores de dissabte, el que garantirà un cabal d'entre 11 i 12 m³/s. D'aquesta manera els participants d'aquesta modalitat esportiva, on a més del triatló s'hi afegeix la disciplina del piragüisme, podran competir amb unes condicions òptimes. La bona acollida que va rebre la seva primera edició ha permès que la de Balaguer formi part de les 10 proves puntuables per la copa del món d'aquesta disciplina.

La regulació d'aigua per a ús lúdic-social requereix un exigent manteniment periòdic

La regulació d'aigua per a ús lúdic-social requereix un exigent manteniment periòdic de les centrals hidroelèctriques, així com de les infraestructures hidràuliques associades, juntament amb un sistema de comunicacions fiable entre les centrals i el centre de control.

En primer lloc, els tècnics d'Endesa realitzen un estudi previ des del Centre de Control de Producció Hidràulica de la Companyia, situat a Lleida, en el qual es valora la quantitat d'aigua sol·licitada i disponible tenint en compte, d'una banda, l'estat actual dels rius i, per un altre, les condicions del medi ambient que garanteixin l'èxit de les activitats, sempre tenint en compte altres servituds que puguin haver-hi (regadius, aigua de boca, etc.). A partir d'aquest estudi i segons el punt de l'orografia en què sigui necessari fer la regulació del cabal s'activen les operacions per controlar-lo gràcies a l'existència dels embassaments i les centrals hidroelèctriques.

La Companyia respon amb aquesta actuació a la demanda de les diferents organitzacions per tal de garantir l'estat òptim del Segre. Així, Endesa –mitjançant la seva divisió d'energies renovables Enel Green Power– entén la importància dels esdeveniments esportius i populars per a la vida social i econòmica dels municipis i, per extensió, de la comarca.

També et poden interessar...


Comentaris

envia el comentari