Catalunya Diari

Reprenen les excavacions a la necròpolis preibèrica d’Almenara

Els treballs es centren en continuar delimitant el jaciment i descobrir-ne de nous

Imatge de la necròpolis | LleidaDiari.cat

L'equip d'arqueòlegs que des del 2005 està treballant a la Necròpolis Preibèrica d'Almenara ha reprès aquesta setmana l'activitat en aquesta zona per tal de consolidar el jaciment i fer noves excavacions per localitzar nous túmuls. Ho explica l'arqueòleg Andreu Moya: «L'objectiu principal és donar continuïtat a la feina endegada en les anteriors campanyes i es pretén continuar delimitant el jaciment, per veure fins on s'estenen els túmuls, continuar excavant-los i preparar els túmuls que ja vam excavar en la campanya anterior, en 2016, per una futura campanya de restauració».

  

Durant aquesta campanya, a més, s'excavarà en una nova zona, en la que s'han trobat tres nous túmuls, molt a prop del jaciment original: «L'any passat vam fer un sondeig a l'extrem occidental de l'àrea on se situa el jaciment i vam detectar la presència de tres túmuls. El que volem fer és intentar ajuntar les dues zones on tenim localitzades les estructures i a poc a poc avançar els 30 metres que separen les dues zones per veure si en trobem de noves».

Actualment, els treballs de recuperació de la Necròpolis d'Almenara han fet sortir a la llum més de vint túmuls, des quals se n'ha restaurat nou, mentre que uns altres sis s'han preparat per a la seva restauració i consolidació. La Necròpolis Tumular d'Almenara data del s.VIII aC, durant la Primera Edat del Ferro. Les primeres excavacions es van fer als anys 70, a càrrec del Professor Joan Maluquer de Motes i Nicolau, moment en què es van descobrir vuit túmuls. Des del passat 2015, en aquesta zona s'hi ha fet diferents intervencions que han permès descobrir nous túmuls i recuperar aquesta zona per tal d'adequar-la per a la presentació al públic.


Comentaris

envia el comentari