Catalunya Diari

Rescaten 1.000 truites dels 3 canals del Pallars Jussà

S'han guardat 50 mascles i 50 femelles autòctones com a reproductors als centres d'alevinatge de Llavorsí i Escaló, al Sobirà

Primer pla d'una truita rescatada al canal de la central de la Pobla de Segur
Primer pla d'una truita rescatada al canal de la central de la Pobla de Segur | LleidaDiari.cat

Les centrals hidroelèctriques de Molinos, la Plana de Mont-Ros i la Pobla de Segur, al Pallars Jussà, estan realitzant aquesta setmana les tasques de manteniment i aquest fet suposa haver de buidar els canals d'aigua. Previ a aquests treballs l'empresa Forestal Catalana, juntament amb la coordinació dels Agents Rurals, han fet el rescat de truites.

Entre els tres canals que hi ha a la comarca s'han rescatat uns 1.000 exemplars. La majoria s'han alliberat aigua amunt o avall de l'indret exacte on s'han rescatat. Josep Maria Puigarnau, Agent Major de Fauna, ha explicat que aquest any es portaran 50 mascles i 50 femelles reproductores als centres d'alevinatge d'Escaló i de Llavorsí per obtenir cries. 

Primer pla d'una truita rescatada al canal de la central de la Pobla de Segur
Primer pla d'una truita rescatada al canal de la central de la Pobla de Segur | LleidaDiari.cat

 

Anàlisis genètiques per comprovar que són autòctones

Puigarnau ha assenyalat que en una prova pilot prèvia feta solament amb cinc truites han aconseguit fer sobreviure unes 1.500 cries. Ara ja tenen entre deu i dotze centímetres i aviat es podran retornar al riu. Als exemplars que s'escolliran per portar als centres d'alevinatge d'Escaló i Llavorsí primer se'ls haurà de fer anàlisis genètiques per comprovar que són autòctones i sí donen positiu s'alliberaran als centres.

Agents rurals i personal de Forestal Catalana fent un rescat de truites
Agents rurals i personal de Forestal Catalana fent un rescat de truites | LleidaDiari.cat

 

Els centres d'Escaló i Llavorsí els gestiona el Consell Comarcal del Pallars Sobirà juntament amb les Societats de pescadors locals. L'objectiu és el reforç de les poblacions de truita de la Noguera Pallaresa per tal de fomentar l'exercici de la pesca. Aquest dimecres rescaten les truites de la Plana de Mont-Ros i aquest dimarts ho han fet a Molinos (150) i la Pobla de Segur (800). Durant el rescat de la Pobla de Segur, que s'ha hagut de començar per sota de la central, s'han tret truites força considerables amb un pes de sis o set quilos.

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari