Catalunya Diari

Rescaten peixos en el buidatge dels canals de Balaguer, Tèrmens i Lleida

Les tasques formen part de les actuacions de la Companyia per mantenir en estat òptim les infraestructures i instal·lacions
Imatge del buidatge del canal
Imatge del buidatge del canal | LleidaDiari.cat

Endesa, mitjançant la seva divisió d'energies renovables Enel Green Power Espanya, ha començat el buidatge periòdic dels canals de Balaguer i Térmens, a la Noguera, amb l'objectiu de realitzar-hi diversos treballs de manteniment i millora. El buidatge progressiu d'aquests dos canals industrials va començar ahir i d'aquí a uns dies es farà també al canal de Lleida, al Segrià, que es troba aigües avall. Abans de buidar-los completament, però, s'està rescatant la fauna piscícola i altres espècies que habiten en aquests ecosistemes.

 

El conjunt d'aquestes actuacions, que es realitzen cada dos anys, tindrà una durada de cinc setmanes i suposa l'aturada tècnica de les centrals de Balaguer, Térmens i Lleida, ja que les tres instal·lacions s'alimenten de l'aigua que circula per aquestes infraestructures situades en cascada. Així, els canals es tornaran a omplir el pròxim 12 de novembre. En concret, es millorarà el revestiment de formigó armat de les parets laterals i solera dels canals, així com reparacions de petites esquerdes i també l'estabilització i condicionament dels camins de servei.

 

Als canals hi viuen nombroses espècies

Gràcies a la bona qualitat de l'aigua que circula durant tot l'any per aquests canals, hi proliferen i hi viuen nombrosos exemplars d'espècies tant de fauna autòctona com de fauna al·lòctona (invasora). És perquè, abans de realitzar aquests treballs, i tal com es fa en altres infraestructures hidroelèctriques, es rescaten els peixos que hi habiten amb la col·laboració i supervisió del Cos d'Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya. Per a fer aquest tasques es fan servir tècniques de pesca elèctrica: una petita descàrrega elèctrica que immobilitza els peixos uns segons, els necessaris per capturar-los amb salabres.

 

Tots els peixos es van classificant i, segons el tipus d'espècie, si és autòctona o al·lòctona, i de mida, es dipositen en uns tancs isotèrmics, que compten amb oxigen, per traslladar-los novament al riu. Pel què fa a les espècies invasores, i d'acord amb la normativa catalana vigent en matèria de pesca continental, es sacrifiquen i posteriorment s'entreguen al Centre de Fauna de Vallcalent per a la seva utilització com a aliment. La mesura s'inclou dins el pla de la Companyia que té com a objectiu mantenir en òptim estat les seves instal·lacions arreu del territori i, alhora, de respecte i protecció del medi ambient. En aquest sentit, els treballs es fan d'acord amb la Política Mediambiental de la Companyia i d'un Pla de Salvament aprovat del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya.

 

Aquest Pla estipula, entre d'altres, les condicions de rescat de la fauna autòctona i la gestió de la fauna invasora: cronologia planificada, material a emprar, participants, sistema de confinament dels exemplars rescatats, mitjans de transport, llocs on s'alliberaran, etc. És per això que tot aquest procés compta amb l'ajuda del Cos d'Agents Rurals.Comentaris

envia el comentari