Catalunya Diari

Torna el fantasma de les restriccions: Hores clau per saber com serà el Nadal a Espanya

L'empitjorament de les dades a Catalunya i a la resta de l'Estat fa preveure un pas enrere en la desescalada

Pla general de diversos sanitaris del Clínic posant-se EPI a l'UCI amb malalts de covid
Els indicadors de la pandèmia a Catalunya s'han disparat en els darrers dies. | ACN

Tot i no tenir confirmació oficial, tot sembla indicar que les festes de Nadal no seran com es preveia fa escassos dies ni a Catalunya ni a la resta d'Espanya. L'empitjorament de les dades de la pandèmia registrat en els darrers dies apunta a una aturada, i fins i tot a un retrocés, en el pla de desescalada. Els lleus aixecaments de les mesures vigents en els dies més assenyalats de les festes podrien ser anul·lats en els propers dies.

A Catalunya, s'ha anunciat una obertura de la mobilitat per tot el territori, una pròrroga del toc de queda fins la 1.30 hores les nits de Nadal i Cap d'Any i fins les 23.00 hores la Nit de Reis; i una limitació de reunions fins a les deu persones en les dates assenyalades. Unes mesures encara en peu a dia d'avui, però que es posen més en dubte a mesura que passen les hores i els indicadors de la pandèmia creixen de manera clara. Aquest dimecres, a Catalunya, el risc de rebrot ja és de 245 punts i la taxa de propoagació, de l'1,22, molt per sobre de l'1 a partir del qual el coronavirus augmenta.

▶️ INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del Lleida Diari on comentem entre tots les notícies de Lleida! Us informareu, podreu comentar l'actualitat i també us entretindreu.  FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!

Un matí de mals auguris: Argimon, Sánchez i Aragonès sembren dubtes sobre el pla de Nadal

Davant d'aquest panorama i encara a vuit dies de l'inici de les celebracions més tradicionals del Nadal, les autoritats catalanes i espanyoles han adoptat aquest dimecres, 16 de desembre, una mateixa línia: la tendència és dolenta i està sobre la taula modificar el lleuger aixecament de restriccions previst per Nadal. La veda l'ha obert a primera hora del matí des dels micròfons de Catalunya Ràdio el secretari de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya, el doctor Josep Maria Argimon, que ha advertit que «no estem bé i m'atreviria a dir que anem malament».

Pràcticament a la mateixa hora, des del Congrés dels Diputats, Pedro Sánchez ha deixat clar que «si cal endurir el pla de Nadal, proposarem als governs autonòmics que es faci» davant del preocupant augment del nombre de contagis. Argimon s'ha sumat a les tesis del govern espanyol i ha estat més rotund: creu que l'enduriment «és el que s'hauria de fer a Catalunya». Argimon ha recomanat fer trobades «al més petit possibles» i les mínimes possibles també, a l'aire lliure a poder ser.

Finalment, en compareixença al Parlament de Catalunya, el vicepresident del Govern en funcions de president, Pere Aragonès, ha expressat que «l'evolució de la pandèmia a Catalunya és extremadament preocupant» i ha avisat que «caldrà fer passos enrere» si no millora en els pròxims dies. «Avui no està en dubte avançar o no avançar de tram: el que està en dubte, per molt dolorós que sigui, és plantejar-nos un pas enrere», ha dit el vicepresident, que ha deixat clar que «o frenem la tendència o s'hauran de posar sobre la taula noves mesures restrictives».

Les noves restriccions, a tocar

Davant de les dades sanitàries i les declaracions d'Aragonès, Sánchez i Argimon d'aquest dimecres al matí, sembla evident que la situació s'encamina cap a una nova onada de restriccions. Resta pendent saber amb exactitud en quin moment es prendrà la decisió d'aplicar-les, en què es concretaran exactament i, sobretot, com afectaran les festes de Nadal; però si no es produeix un canvi de tendència que hores d'ara sembla lluny, en els propers dies es podrien anunciar noves mesures restrictives a Catalunya i a la resta de l'Estat. Som, doncs, davant d'hores clau.


Comentaris

envia el comentari