La Roca dels Moros del Cogul identifica més d’un centenar de pintures rupestres

Primer pla de les pintures rupestres del Cogul

Primer pla de les pintures rupestres del Cogul | LleidaDiari.cat

 

El programa Corpus de les Pintures Rupestre de Catalunya impulsat pel Servei d'Arqueologia i Paleontologia l'any 1985 a partir de la documentació del conjunt de pintures rupestres de la Roca dels Moros del Cogul (Garrigues) ha identificat fins avui dia més d'un centenar de conjunts de pintures rupestres. La dada l'han donada a conèixer representants del Departament de Cultura en matèria de patrimoni cultural durant l'acte de commemoració dels 20 anys de la declaració Patrimoni Mundial de la UNESCO de l'Art Rupestre de l'Arc Mediterrani a la península Ibèrica que s'ha celebrat aquest dijous al Cogul. Dels 757 jaciments que s'inclouen en l'expedient de la declaració, 62 es troben a Catalunya.

 

A partir de la documentació de les pintures rupestres de la Roca dels Moros del Cogul, es va iniciar l'any 1985 un programa que ha permès fins el dia d'avui, identificar, documentar, protegir i adequar per a la visita, en alguns casos, més d'un centenar de conjunts de pintures rupestres. El programa continua i és el principal instrument del Govern per protegir i difondre aquest patrimoni tan fràgil. En un futur continuaran els treballs de documentació, protecció, recerca, conservació i difusió del programa Corpus; el projecte d'adequació dels accessos i del centre d'interpretació de la Roca dels Moros del Cogul i el projecte de recerca de les pintures i els gravats rupestres del mateix jaciment, així com el projecte de millora tecnològica de la visita a les pintures rupestres amb Realitat Augmentada.

 

La inclusió de 'L'Art Rupestre de l'Arc Mediterrani de la península Ibèrica' a la llista de Patrimoni de la Humanitat és fruit del treball conjunt, iniciat el 1996, entre sis comunitats autònomes: Andalusia, Aragó, Catalunya, País Valencià, Castella – La Manxa i Múrcia. A l'expedient final es documenten 757 jaciments arqueològics amb pintures rupestres, dels quals 62 es troben situats a Catalunya. La candidatura va ser presentada davant la UNESCO i aprovada a la sessió del Comitè del Patrimoni Mundial, celebrada a Kyoto, Japó, entre el 30 de novembre i el 5 de desembre de 1998.

 

En 20 anys s'han descobert 70 nous conjunts

Des d'aleshores, el descobriment de nous conjunts de pintures rupestres a Catalunya no s'ha aturat, sigui per atzar o en el marc de projectes d'investigació. Al llarg d'aquests 20 anys s'han descobert 70 nous conjunts, entre els quals destaquen els excepcionals conjunts rupestres de Capçanes (Priorat, 2016) i de Cocó de la Gralla (Mas de Barberans, 2017). A l'acte del Cogul hi ha participat la directora general de Patrimoni, Elsa Ibar, el director de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural, Josep Manuel Rueda, i l'alcaldessa d'El Cogul, Núria Civit.

 

També han intervingut el Dr. Eudald Carbonell, catedràtic i director d'excavacions de l'Abric Romaní, i vicepresident de la Fundació Atapuerca; Jordi Pardo, arqueòleg i expert en patrimoni cultura; i Ramon Viñas, prehistoriador i especialista en arqueologia del comportament simbòlic, qui ha estat l'encarregat de realitzar la visita comentada a les pintures.