Catalunya Diari

Troben a la badia de Roses el bosc marí més gran de tota la costa catalana

S’estén per una àrea de 800 hectàrees i és una zona de protecció per a moltes espècies marines. Els experts consideren «molt important» aquesta troballa a nivell mediambiental

El bosc marí que s'ha trobat té un alt valor mediambiental
El bosc marí que s'ha trobat té un alt valor mediambiental | Arxiu

La costa catalana amaga grans sorpreses i racons increïbles que sovint desconeixem o que ens deixen meravellats quan els veiem per primera vegada. Ara, un estudi cartogràfic del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat ha permès descobrir el bosc marí més gran de tot el litoral de Catalunya a la badia de Roses, a l'Alt Empordà. 

Amb una extensió de més de 800 hectàrees, és una zona de protecció per a moltes espècies marines i es converteix així en un sistema «molt important» que manté el territori «ferm», afirma Joan Ramon Vidal, cap de projectes marins de la consultora Tecnoambiente, encarregada de l’estudi.

Aquest bosc d’algues marines s’ha trobat al llarg de 15 quilòmetres de la badia i inclous un centenar de posidònia oceànica, a més de les 800 hectàrees de fimodofea. Els experts cataloguen «d’espectacular» la troballa i afirmen que s’haurà de canviar el model de fondeig i pesca a la zona cap a una forma més ecològica per tal de protegir el bosc marí. També s’aspira a aconseguir fons europeus per posar restriccions a les cartes cartogràfiques de patrons d’embarcacions.

La badia de Roses es troba a la Costa Brava | Heidi Socías

 

La «sorpresa» de trobar aquest tresor mediambiental

Els responsables del projecte expliquen que ha estat una «sorpresa» trobar aquesta praderia tan gran i de tanta qualitat. En aquest sentit, demanen que es mantinguin les accions mediambientals per evitar contaminació i la degradació del fons marí a nivell de presència de plàstics, el tipus de pesca o fent una cartografia per descobrir zones com aquestes.

La prospecció s'ha fet sobre una superfície de 3.350 hectàrees. En concret, de la Punta de la Falconera de Roses fins a la Punta de Trencabraços de l'Escala (Alt Empordà). En tot aquest espai s'han pogut trobar diferents objectes com vaixells enfonsats, restes humanes, àncores i altres elements. 

El responsables de l’estudi, Joan Ramon Vidal, destaca que l'alçada de les fulles de la planta és de prop de mig metre i d'una «gran qualitat». «Les praderies són denses i formen un enteranyinat per a la cria que els hi permet tenir un lloc on amagar-se», afirma.


Comentaris

envia el comentari