Catalunya Diari

Salut deixa de fer proves PCR o TA a contactes estrets no vacunats sense símptomes

Cabezas apunta que l'objectiu ara no és tant comptar casos sinó tallar la transmissió

El Departament de Salut ha anunciat aquest dijous que a partir d'ara es deixarà de fer proves PCR o TA a contactes estrets sense símptomes que no estiguin vacunats. Fa uns dies ja es va anunciar la mateixa mesura per a persones amb la pauta completa.

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha argumentat que l'objectiu ara no és tant comptar casos, sinó «tallar la transmissió». També ha indicat que la mesura més efectiva és justament complir les quarantenes

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!La secretària de Salut Pública ha explicat que el creixement de casos és «molt brusc» entre els joves, especialment en les franges de 20 a 29 i de 10 a 19 anys. Ha afegit però, que hi ha també un «lleuger» increment a partir dels 50 anys. A hores d'ara, la variant delta suposa un 60% dels casos diagnosticats. 

Davant d'aquesta situació, Salut ha anat més enllà en el canvi en l'estratègia dels contactes estrets i ha retirat la necessitat de fer PCR o TA a aquells que no presentin símptomes.

Pla tancat d'una estudiant de la UdG de perfil mentre li fan una PCR en la primera jornada de cribratge massiu
Salut deixa de fer proves PCR o TA a contactes estrets | LleidaDiari.cat

Les quarantenes no es compleixen

Tant Cabezas com Craywinckel, directora del CatSalut han insistit reiteradament en la necessitat de complir aquestes quarantenes, i aïllaments en cas de positius. La secretaria de Salut Pública ha reconegut que a través d'enquestes epidemiològiques han percebut que no sempre se segueixen, per exemple quan els contactes donen negatiu en les proves que fins ara se'ls feien. 

Aquesta nova forma d'actuar ha de permetre que els CAP se centrin en «les trucades del dia zero» i en l'assistència a les persones que realment presenten símptomes. En ser preguntada sobre si deixar de fer les proves als contactes no pot portar a més descontrol, Cabezas ha respost que «no canviarà gaire» tenir o no la prova sinó que el que és important és ser autoresponsable i fer la quarantena marcada.

 

700 positius entre personal sanitari

Aquestes mesures pretenen evitar el col·lapse sanitari, on s'han registrat fins a 700 contagis. Aquest personal està majoritàriament vacunat i els casos són lleus però, això no treu que aquestes persones han de fer un aïllament i no poden treballar.


Salut ha demanat també seguir bé totes les mesures per tal de protegir els sanitaris. A més, ha anunciat que està treballant en mesures «de més alta protecció» sobre el seu entorn familiar o de les seves bombolles sobre les que informarà més endavant.  


Cabezas ha indicat que l'increment tan fort de casos sí s'està traduint en més casos als hospitals però seguint el mateix patró de menys afectació entre els vacunats. Tot i això, la secretària ha dit que també hi ha gent jove ingressant als hospitals i a les UCI, on la repercussió és «petita» però «a tenir en compte». Així i tot, la directora del CatSalut ha afegit que continuen ingressant els majors de 40 anys i d'aquí la importància de finalitzar la pauta de vacunació en aquest col·lectiu. 

 


Comentaris

envia el comentari