Catalunya Diari

Salut es queda sense reserves de vacuna

Argimon: «No tenim vacunes»

Pla detall d'una dosi de la vacuna contra la Covid-19, en mans d'una sanitària
Pla detall d'una dosi de la vacuna contra la Covid-19, en mans d'una sanitària. | Laia Solanellas

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha explicat que Catalunya es quedarà sense reserves de la vacuna contra la Covid-19 aquesta setmana i 10.000 persones no podran rebre la segona dosis en el termini de 21 dies. Tot i això, ho faran abans d'esgotar el màxim de 42. Catalunya ha rebut 217.000 vacunes, de les quals 200.000 estan administrades i 17.000 es posaran entre aquest dimecres i dijous al matí.

▶️ INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del Lleida Diari on comentem entre tots les notícies de Lleida! Us informareu, podreu comentar l'actualitat i també us entretindreu.  FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!

La segona tramesa de la setmana es durà a terme aquest dijous, de 30.000 dosis, que s'administraran fins diumenge. «Ja hem consumit tot l'estoc estratègic, dijous les neveres estaran buides», ha explicat Argimon, a l'espera que dilluns arribi una nova remesa. Així, ha descartat canviar l'estratègia i començar a vacunar majors de 80. «No tenim vacunes», ha apuntat.

La previsió de les farmacèutiques

Les farmacèutiques europees confien poder entregar les dosis necessàries per vacunar el 70% de la població a l'estiu, l'objectiu fixat per la Comissió Europea. Així ho ha dit el director de comunicació de la Federació Europea d'Indústries i Associacions Farmacèutiques (EFPIA), Andy Powrie-Smith, en una entrevista a l'ACN.

«Sí, sens dubte esperem que sigui així, que podrem arribar al nombre de dosis requerides», diu. Segons Powrie-Smith, les companyies treballen «contrarellotge» i «compromeses» malgrat els retards de les farmacèutiques Pfizer i AstraZeneca en el subministrament de dosis, que podrien suposar un alentiment en la campanya de vacunació a la Unió Europea (UE) just quan està amenaçada per la tercera onada i la variant britànica.

Per complir l'objectiu de vacunar el 70% de la població a l'estiu, Powrie-Smith assegura que «hi haurà reptes a superar, però com ja n'hi ha hagut fins ara». Malgrat que la reducció en les entregues de dosis per les farmacèutiques de Pfizer i AstraZeneca podria reduir la velocitat de la vacunació a Europa, el director de comunicació de l'EFPIA confia que es podran entregar les dosis necessàries «gràcies a un esforç col·laboratiu i de solidaritat».

«Les companyies de la UE i els estats membres s'han reunit sempre per trobar solucions pragmàtiques per poder lliurar més vacunes. A més, hi ha més vacunes de la Covid-19 en desenvolupament o esperant el procés d'aprovació i regulació per tal d'augmentar la capacitat de fabricació», declara.


Comentaris

envia el comentari