El Departament de Salut va tardar fins a nou dies a intervenir la residència Fiella de Tremp, a la comarca del Pallars Jussà, tot i trobar-se una «situació descontrolada» i «clínicament molt complicada» el primer dia que va entrar a l'equipament. El primer cas positiu al centre es va detectar el passat dia 19 de novembre i la primera visita a la instal·lació per part del Salut va tenir lloc el dia 21 de novembre. En aquell primer moment, el Departament va donar indicacions a la direcció de la residència de com treballar, després de detectar un ús incorrecte dels Equips de Protecció Individuals (EPI); una mala sectorització dels pacients; un no tractament dels residus i un mal maneig de la roba. A dia d'avui, menys d'un mes després, ja han perdut la vida fins a 42 persones.
▶️ INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del Lleida Diari on comentem entre tots les notícies de Lleida! Us informareu, podreu comentar l'actualitat i també us entretindreu. FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!
Dies més tard, concretament el dia 23 de novembre, el Departament de Salut no va constatar millores en aquest sentit, tot i que es va decidir esperar fins al dia 28 de novembre per intervenir el centre. Segons el Departament, el dia 30 va ser quan van iniciar un expedient sancionador per determinar si l'equip de gestió de la residència podrà seguir al capdavant del centre o no. A dia d'avui, l'empresa pública Gestió de Serveis Sanitaris (GSS) és qui gestiona el centre; i un cop s'hagi superat la crisi del brot de coronavirus, el Departament de Salut serà qui valorarà una possible supervisió del funcionament de la residència a llarg termini.
La gerent de les regions sanitàries de Lleida, Alt Pirineu i Aran, Divina Farreny, ha explicat aquest dijous en roda de premsa que durant la intervenció de la direcció del centre es van detectar «mancances importants», entre les quals destaca: una falta de registres de medicaments dels interns, així com de la supervisió dels protocols d'higiene.
Paral·lelament a aquestes informacions, el director assistencial de l'Hospital Comarcal del Pallars, Eduard Sanjurjo, sí ha detallat que els residents estaven ben hidratats i alimentats, i que en cap cas s'han detectat casos d'úlceres per falta de mobilitat dels pacients crítics.
Més notícies: