Catalunya Diari

Sánchez demana a les comunitats que no tanquin escoles de manera unilateral

El president espanyol demana que abans s'arribi a un consens per si els rebrots posen les escoles en una situació límit

El president Pedro Sánchez amb camisa al seu despatx de la Moncloa amb les banderes espanyola i europea
Sánchez ha demanat un esforç per no tancar escoles a Catalunya.  | Cedida

El govern espanyol prioritza les escoles. I per fer-ho, Pedro Sánchez les blinda i posa com a un cas extrem el tancament. Els rebrots de coronavirus amenacen la imminent reobertura de centres escolars a Espanya i, en aquesta línia, el president espanyol ha demanat a les comunitats autònomes que no tanquin col·legis de manera unilateral. De fet, i en aquesta línia, el conseller d'Educació, Josep Bargalló, va explicar que les escoles a Catalunya estarien obertes en cas de brots, ja que es permetria als treballadors essencials dur-hi els seus fills. 

El govern espanyol defensa que si les comunitats autònomes clausuren les escoles de manera unilateral, es pot produir un efecte fugida i augmentar el nombre de contagis, en lloc de reduir-los. Aquest ha estat un dels punts principals de la conferència de presidents autonòmica que ha tingut lloc aquest divendres 4 de setembre. D'altra banda, Pedro Sánchez ha demanat que els territoris tingui preparat de cara el pròxim 15 de setembre l'app Radar Covid. 

El líder socialista també ha anunciat que en dos anys es compraran 3.700 milions d'unitats de material sanitari i que en els pròxims mesos es realitzaran tres noves onades d'estudi de seroprevalença. Pel que fa als cribratges massius, Sánchez planteja crear un protocol comú, sempre que s'acompanyi del seguiment de les quarantenes.

«És molt important que, a partir de l'experiència acumulada aquests mesos, qualsevol decisió que es prengui en termes de tancament de col·legis no es faci de manera unilateral, perquè afecta les comunitats del voltant», ha indicat el president del govern espanyol. «Que tots siguem conscients que qualsevol decisió que prenem en qualsevol dels territoris afecta els altres territoris. Més que frenar el contagi, el pot estendre».

 

Sánchez demana suport als partits per aprovar uns pressupostos que siguin «de país»

Pedro Sánchez ha demanat suport als diferents partits amb què s'ha trobat aquest divendres per aprovar uns pressupostos que «garanteixin» la recuperació de «tots i cadascun dels territoris» i permetin afrontar «les grans transformacions que necessita el país» en el marc de la pandèmia del coronavirus.

El president del govern espanyol s'ha reunit amb els portaveus dels grups parlamentaris d'ERC, el PNB, Bildu i els grups Plural i Mixt, en el marc de les trobades que manté amb els partits de cara a la represa del curs polític. Fonts de Moncloa expliquen que l'objectiu de les reunions ha estat ampliar la base parlamentària per aconseguir un acord pressupostari «de conjunt, sense exclusions, en benefici de tota la ciutadania».

Sánchez ha assenyalat que per a afrontar els reptes de la pandèmia del coronavirus i la crisi és «fonamental» l'aprovació d'uns nous PGE, ja que encara estan prorrogats els de 2018, i que es vincularan amb els fons de reconstrucció. El president del Govern ha informat que la recuperació i els pressupostos es desenvoluparan en quatre línies fonamentals: la transició digital, la transició ecològica, la cohesió social i territorial, i la igualtat de gènere.


Comentaris

envia el comentari